Paladiul s-a scumpit pentru că Rusia, recent sancţionată, deţine 40% din producţia mondială a metalului folosit pentru catalizatoare auto

Preţul paladiului a depăşit vineri pragul de 3.000 de dolari/uncie pentru prima dată din mai 2021, pe măsură ce îngrijorările legate de lipsa de aprovizionare din partea principalului producător, Rusia, au crescut, iar războiul din Ucraina a susţinut cererea de aur, relatează Reuters.

Urmărește
5068 afișări
Imaginea articolului Paladiul s-a scumpit pentru că Rusia, recent sancţionată, deţine 40% din producţia mondială a metalului folosit pentru catalizatoare auto

Sursa Foto - Images of elements.com

Paladiul spot a urcat cu până la 8,4%, la 3.008,74 dolari pe uncie, în timpul şedinţei, şi a crescut cu 7,6%, la 2.985,54 dolari, până la 19:30 GMT.

Rusia deţine 40% din producţia mondială a metalului folosit pentru catalizatoare auto, care se îndrepta spre o creştere de preţ de 25% în această săptămână, cea mai bună performanţă de la sfârşitul lunii martie 2020.

Preţul spot al aurului a urcat cu 1,6%, până la 1.965,97 dolari pe uncie şi a crescut cu aproximativ 4% în această săptămână. Contractele futures pe aur din SUA au înregistrat o creştere de 1,6%, la 1.966,60 dolari.

"Criza dintre Rusia şi Ucraina va continua să susţină perspectiva unor preţuri mai mari ale metalelor preţioase", a declarat într-o notă Ole Hansen, analist la Saxo Bank. "Acest lucru se datorează nu numai unei potenţiale oferte de refugiu pe termen scurt, care va avea un flux şi un reflux, dar mai ales datorită a ceea ce va însemna această tensiune pentru inflaţie, creştere şi aşteptările băncilor centrale privind creşterea ratelor".

Argintul spot a crescut cu 2%, la 25,67 dolari, fiind pe calee să înregistreze a cincea creştere săptămânală consecutivă. Platina a câştigat 3,4%, la 1.117,06 dolari.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici