Prima pagină » Economic » Pandemia de COVID-19 ar putea întări prezenţa femeilor în afacerile din România STUDIU

Pandemia de COVID-19 ar putea întări prezenţa femeilor în afacerile din România STUDIU

Pandemia de COVID-19 ar putea întări prezenţa femeilor în afacerile din România STUDIU
Petru Mazilu
25 nov. 2020, 13:05, Economic

Reprezentanţii CONAF au făcut cercetări şi au aflat că în timpul pandemiei afacerile cele mai afectate au fost cele deţinute de femei. Explicaţia nu are legătură cu un mod eronat de conducere a business-ului de către femei, ci, din contra, faptul că acestea deţin un număr crescut de afaceri şi impactul crizei a fost mult mai mare.

Totuşi, studiile prezintă o perspectivă optimistă pentru viitorul femeilor antreprenor. Acestea arată că pandemia s-ar putea dovedi a fi un catalizator pentru progresul exponenţial al femeilor în afaceri şi o oportunitate de a corecta prejudecăţile.

„Prezenţa femeilor este tot mai puternică în mediul economic din România. Din cei aproape 1 milion patru sute de mii de oameni de afaceri români, o treime sunt femei. Evident că în perioada pandemică toate business-urile doamnelor au fost afectate mai profund din cauza decalajului specific de gen privind soluţiile digitale, impactului major asupra vieţii reale a lumii virtuale şi nu în ultimul rând nevoia de a se dedica mult mai mult responsabilităţilor familiale o data cu restricţiile impuse de pandemie. Toate acestea au generat vulnerabilităţi specifice femeilor care fac business“, a declarat Cristina Chiriac, preşedintele CONAF.

Revenirea economică ar putea fi impulsionată de femei dacă acestea vor avea sprijinul necesar.

„Studiile arată că femeile antreprenor au mai multă încredere că economiile ţărilor în care îşi desfăşoară activitatea se îndreaptă într-o direcţie bună, comparativ cu antreprenorii bărbaţi, şi majoritatea vor să crească numărul de angajaţi. Pandemia însă a adus efecte adverse: numărul şomerilor a crescut, afacerile s-au închis parţial sau total şi implicit efectele asupra indicatorilor macroeconomici sunt evidente”, a precizat Cristina Chiriac.

Femeile îşi întăresc prezenţa şi în alte domenii de activitate. Conform statisticilor, în ultimul sfert de secol numărul femeilor parlamentar a crescut cu 110%, iar numărul femeilor ministru a avut o creştere de 49%.