- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Pandemia este „mană cerească” pentru grupurile de crimă organizată în UE
Recesiunea care va lovi Europa după pandemie va ajuta grupurile de crimă organizată să se infiltreze în sectorul de business şi să recruteze specialişti rămaşi fără un loc de muncă, avertizează Europol, agenţia UE de cooperare în materie de aplicare a legii, potrivit EUobserver.
„Companiile care îşi desfăşoară activitatea în sectoare care resimt presiuni economice puternic negative, cum ar fi cel al ospitalităţii, de catering şi turism, devin mai vulnerabile în faţa infiltrării grupurilor de crimă organizată“, se arată într-un raport recent al instituţiei.
Presiunile crescute asupra băncilor ar putea duce la un due-diligence mai slab legat de delictele financiare, în timp ce firmele sărăcite şi chiar şi autorităţile locale vor deveni probabil mai dispuse să treacă cu vederea practici cum ar fi serviciile ilegale de eliminare a deşeurilor. În acelaşi timp, specialiştii din domeniul financiar şi juridic, cât şi tinerii cu aptitudini IT care nu găsesc de lucru vor fi mai vulnerabili în faţa recrutării de către astfel de grupuri, avertizează Europol.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
-
Viktor Orban afirmă că UE trebuie să regândească sancţiunile aplicate Rusiei. Care este explicaţia lui
Raportul Europol, cel mai amplu de acest fel din istoria agenţiei, arată că pandemia a creat deja noi oportunităţi pentru delincvenţi. Pandemia de coronavirus a constituit un catalizator pentru apariţia de noi scheme online de fraudă; trecerea bruscă la munca de la distanţă a făcut multe reţele corporate vulnerabile în faţa atacurilor cibernetice; copiii petrec mai mult timp online nesupravegheaţi, devenind mai vulnerabili la exploatare.
Scheme de genul celor care implică echipamente de protecţie false, servicii medicale false menite să-i ajute pe delincvenţi să pătrundă în casele oamenilor, cât şi vânzările de vaccinuri contrafăcute sunt în creştere, mai avertizează Europol în ultimul raport. Acesta conţine puţine veşti bune, atrăgând atenţia că vânzările de droguri ilegale şi utilizarea violenţei de către grupurile de crimă organizată au atins niveluri mai ridicate decât oricând.
„Suntem într-un moment crucial. Impactul crimei organizate asupra vieţilor cetăţenilor, asupra economiei, asupra statului de drept este prea mare“, arată Catherine De Bolle, director Europol.
În acelaşi timp, din cauza regimurilor deficitare de recuperare a activelor din Europa, „peste 98% din sumele obţinute prin acţiuni ilegale rămân în mâinile grupurilor criminale“, se arată în raportul Europol, care face apel pentru reformă în acest domeniu, cnform ZF.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO