Pandemia nu a afectat companiile. Sunt bani deocamdată

  • Sumele refuzate la plată cu bilete la ordin şi cecuri au depăşit după 9 luni 1,9 miliarde lei
  • Băncile au refuzat la plată cecuri şi bilete la ordin de 1,93 miliarde de lei (peste 400 mil. euro) în primele nouă luni din 2020
  • Suma este în scădere cu 744,6 mil. lei, respectiv cu aproximativ 28% sub nivelul din aceeaşi perioadă din 2019.
Urmărește
183 afișări
Imaginea articolului Pandemia nu a afectat companiile. Sunt bani deocamdată

Pandemia nu a afcetat companiile. Sunt bani deocamdată

Astfel, deocamdată nu se constată o în­răutăţire a nivelului lichidităţilor com­pa­niilor în contextul efectelor nefa­vo­rabile ale crizei coronavirusului. O dete­rio­rare a lichidităţilor din mediul de busi­ness ar fi primul semnal al degra­dării situaţiei economice şi chiar al începutului de recesiune, scrie Ziarul Financiar.

Media lunară a refuzurilor la plată a fost de 214,8 milioane de lei în perioada ianuarie -septembrie 2020.

Aproximativ 14.481 de titulari de cont au generat incidente de plată în pri­mele nouă luni ale acestui an, numă­rul fiind în scădere cu 13,5% în ultimul an.

Numărul total al refuzurilor la pla­tă, atât pentru bilete la ordin cât şi pen­tru cecuri, în perioada ianuarie - sep­tem­brie 2020 a fost de 34.136. Cea mai mare parte a refuzurilor la plată din pri­mele nouă luni din 2020, respectiv peste 95%, a fost legată de bilete la ordin.

Sumele refuzate la plată au consti­tu­it una dintre cele mai acute probleme din economie în perioada crizei finan­cia­re care a început să-şi facă simţită pre­zenţa pe piaţa locală în 2008/2009, blo­când practic activitatea multor companii.

Vârful sumelor refuzate la plată fusese atins în 2009 şi 2010, când băncile nu au găsit suficiente lichidităţi în contul clienţilor pentru a onora plăţi în valoare de 8,5 mld. lei şi respectiv 8,8 mld. de lei.

Economia s-a contractat cu 6,6% şi respectiv 1,6% în 2009 şi 2010.

În cazul tranzacţiilor cu mărfuri dintre companii se fac rareori plăţi în numerar, cumpărătorii emiţând în schimb bilete la ordin prin care se angajează să efectueze plata la o dată ulterioară (cuprinsă în general între câteva săptămâni şi trei luni). Deţinătorul biletului se prezintă la bancă la data scadenţei şi primeşte banii pe care banca îi ia din contul emitentului. Dacă un bilet la ordin sau un cec nu este încasat, situaţia se poate rezolva fie pe cale amiabilă, fie în instanţă, caz care se poate finaliza cu insolvenţa firmei care a emis cecul sau biletul la ordin refuzat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
bănci,
refuz,
plată

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici