- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (11.11.2020, 07:42)
- Claudia Medrega
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Pandemia nu a afectat companiile. Sunt bani deocamdată
- Sumele refuzate la plată cu bilete la ordin şi cecuri au depăşit după 9 luni 1,9 miliarde lei
- Băncile au refuzat la plată cecuri şi bilete la ordin de 1,93 miliarde de lei (peste 400 mil. euro) în primele nouă luni din 2020
- Suma este în scădere cu 744,6 mil. lei, respectiv cu aproximativ 28% sub nivelul din aceeaşi perioadă din 2019.
Urmărește
183 afișări
Pandemia nu a afcetat companiile. Sunt bani deocamdată
Astfel, deocamdată nu se constată o înrăutăţire a nivelului lichidităţilor companiilor în contextul efectelor nefavorabile ale crizei coronavirusului. O deteriorare a lichidităţilor din mediul de business ar fi primul semnal al degradării situaţiei economice şi chiar al începutului de recesiune, scrie Ziarul Financiar.
Media lunară a refuzurilor la plată a fost de 214,8 milioane de lei în perioada ianuarie -septembrie 2020.
Aproximativ 14.481 de titulari de cont au generat incidente de plată în primele nouă luni ale acestui an, numărul fiind în scădere cu 13,5% în ultimul an.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvern fără USR. Lasconi: Am vrut să fim la guvernare, dar ei nu nu ne vor
-
Predoiu, despre momentul în care vor fi ridicate barierele pentru intrarea în Schengen terestru
-
Expertiza medicală a capacităţii muncii va fi coordonată unitar la nivel naţional
Numărul total al refuzurilor la plată, atât pentru bilete la ordin cât şi pentru cecuri, în perioada ianuarie - septembrie 2020 a fost de 34.136. Cea mai mare parte a refuzurilor la plată din primele nouă luni din 2020, respectiv peste 95%, a fost legată de bilete la ordin.
Sumele refuzate la plată au constituit una dintre cele mai acute probleme din economie în perioada crizei financiare care a început să-şi facă simţită prezenţa pe piaţa locală în 2008/2009, blocând practic activitatea multor companii.
Vârful sumelor refuzate la plată fusese atins în 2009 şi 2010, când băncile nu au găsit suficiente lichidităţi în contul clienţilor pentru a onora plăţi în valoare de 8,5 mld. lei şi respectiv 8,8 mld. de lei.
Economia s-a contractat cu 6,6% şi respectiv 1,6% în 2009 şi 2010.
În cazul tranzacţiilor cu mărfuri dintre companii se fac rareori plăţi în numerar, cumpărătorii emiţând în schimb bilete la ordin prin care se angajează să efectueze plata la o dată ulterioară (cuprinsă în general între câteva săptămâni şi trei luni). Deţinătorul biletului se prezintă la bancă la data scadenţei şi primeşte banii pe care banca îi ia din contul emitentului. Dacă un bilet la ordin sau un cec nu este încasat, situaţia se poate rezolva fie pe cale amiabilă, fie în instanţă, caz care se poate finaliza cu insolvenţa firmei care a emis cecul sau biletul la ordin refuzat.
Citește pe alephnews.ro: Liderul de facto din Siria a afirmat că țara este epuizată și nu reprezintă o amenințare pentru vecini sau pentru Occident. Ahmed al-Sharaa vrea ridicarea sancțiunilor internaționale
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Klaus Iohannis spune că „nimeni nu este de vină pentru anularea alegerilor”. Declarațiile Președintelui
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
PROSPORT.RO
Mădălin Ionescu este bolnav! Vedeta s-a internat de luni, în mare secret. Ce diagnostic a primit
CANCAN.RO
Ninge de Sărbători în București. Meteorologii Accuweather au modificat prognoza în urmă cu puțin timp
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:04
-
ieri, 23:02
Ucraina primeşte 2 miliarde de dolari din active ruseşti îngheţate