Cu viziune şi un gram de nebunie, Bogdan Ciocian, antreprenorul lanţului de cafenele Meron, a mai deschis una în Braşov. La 19 ani a început cu un internet caffe, iar în 2015 a deschis prima cafenea Meron în Cluj Napoca. În 5 ani a dezvoltat 17 în total. Ultima, cea din oraşul de la poalele Tâmpei, a gândit-o în pandemie.
- „Îţi trebuie o doză de curaj într-o situaţie mai delicată, de criză, să iei astfel de decizie, nu a fost uşor, pe de altă parte o situaţie de criză îţi oferă şi oportunităţi, poţi găsi anumite spaţii comerciale care înainte nu erau disponibile, piaţa muncii e mai flexibilă. E o perioadă în care ai unelte de negocieri. Avantajul nostru e că suntem destul de versatili şi ne adaptăm uşor”, spune Bogdan Ciocian, antreprenor.
De luni restaurantele şi cafenelele vor fi închise În Cluj Napoca, iar judeţul Braşov are incidenţa deja de 1,4. Dacă localurile vor fi închise şi în restul oraşelor, 40 la sută din angajaţi vor pleca acasă
- „Va trebui să luăm o decizie destul de rapidă ce colegi rămân, ce colegi intră în şomaj tehnic. Eu cred că salvarea acestei industrii vine din aceste granturi pe care UE le pregăteşte pentru noi. Problema noastra ca şi ţară şi mecanism e că e foarte greoi tot procesul, nu au reuşit să pună platforma disponibil pentru depunerea dosarelor. Beneficiezi de granturi care te ajută să îţi plăteşti datorii pe care le-ai acumulat, facturi restante”, mai adaugă Bogdan.
- „Îi ştiu pe ei din Cluj că eu sunt acolo studentă şi i-am tot aşteptat în Braşov că am văzut că au deschis peste tot. Tare mă bucur că s-a deschis într-un final. Foarte curajos mai ales acum că se tot închid. Trebuie să continue viaţa şi să ne descurcăm cu noul normal”, explică Anamaria, clientă a cafenelei.
Cafeneaua din Braşov e făcută în colaborare cu un investitor din Satu Mare, iar investiţia se ridică la 100.000 de euro. Restul cafenelelor sunt în Cluj Napoca, Bucureşti, Targu Mureş, Oradea, Zalău şi Satu Mare. 11 sunt ale antreprenorului, 6 sunt făcute cu franciză.