Panica privind riscul folosirii energiei nucleare poate duce la intensificarea încălzirii globale

Procesul de încălzire globală s-ar putea intensifica dacă China va renunţa la un program ambiţios de dezvoltare în domeniul energiei nucleare, iar Germania va închide toate centralele sale atomice, din cauza panicii provocate de criza din Japonia.

Urmărește
273 afișări
Imaginea articolului Panica privind riscul folosirii energiei nucleare poate duce la intensificarea încălzirii globale

Panica privind riscul folosirii energiei nucleare poate duce la intensificarea încălzirii globale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

China a suspendat, miercuri, procesul de aprobare a construcţiei unor noi centrale nucleare, în timp ce Germania a anunţat marţi închiderea temporară a şapte unităţi atomice.

Statul chinez este cel mai mare consumator de cărbune şi cel mai mare emitent de dioxid de carbon la nivel mondial.

Japonia, pe locul cinci la nivel mondial în privinţa emisiilor de acest tip, nu va putea compensa închiderea reactoarelor nucleare decât prin utilizarea de gaze şi cărbune.

Decizia Chinei de a suspenda procesul de aprobare a construcţiilor de centrale riscă să majoreze emisiile de dioxid de carbon.

O reacţie similară din partea Germaniei şi Elveţiei va avea un efect asemănător în sectorul energetic european.

Aceste măsuri vor creşte emisiile şi vor influenţa pe termen lung cererea de gaze, consideră Isabelle Curien, analist la Deutsche Bank.

"Dacă vrem să avem o economie cu emisii reduse de carbon până în 2050, renunţarea la energie nucleară necesită un acces uriaş la energie regenerabilă şi nu sunt sigură că este posibil", a spus Curien.

Pe lângă schimbările de climă, arderea cărbunelui provoacă smog, ploi acide, afecţiuni respiratorii şi mortalitate prematură, potrivit organizaţiei Union of Concerned Scientists.

China, ale cărei emisii poluante ar putea deveni cu 60% mai mari decât cele din Statele Unite până la sfârşitul acestui deceniu, mizează pe energia nucleară pentru reducerea dependenţei de cărbune, cu obiectivul de a construi noi centrale, cu o capacitate totală de 40 de gigawaţi, până în 2015.

Este improbabil ca China să renunţe la aceste planuri şi nu a ordonat închiderea celor existente.

Sistarea procesului de evaluare va întârzia însă proiectele, în timp ce construcţia centralelor pe cărbune continuă.

Decizia Germaniei de a închide şapte centrale cel puţin până în iunie va conduce peobabil la creşterea poluării.

Dacă Germania va închide toate centralele nucleare şi le va înlocui cu unităţi care folosesc combustibili fosili, emisiile de dioxid de carbon ar putea creşte cu minim 400-435 milioane tone, până în 2020, estimează analiştii.

Agenţia Internaţională pentru Energie a avertizat faţă de o reacţie de respingere a energiei nucleare, arătând că este imposibil de redus emisiile de dioxid de carbon fără energie atomică.

"Tragedia din Japonia ar putea întârzia renaşterea energiei nucleare, cu excepţia poate a Chinei", au declarat analişti ai băncii franceze Societe Generale, adăugând că gazele naturale ar putea deveni carburantul "fără alternativă" pentru ţările din OCDE (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică), unde opinia publică ar putea să se exprime împotriva energiei nucleare.

Societe Generale estimează că dacă toate cele 34 de state din OCDE, din care nu face parte China, vor închide centralele nucleare şi le vor înlocui cu uzine pe gaze, înainte de dezvoltarea unor tehnologii de captare a emisiilor de dioxid de carbon, atunci emisiile lor de dioxid de carbon ar putea creşte cu aproape un miliard de tone pe an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici