Papandreou: Poziţia dură a Germaniei privind datoriile suverane poate împinge unele ţări în faliment

Publicat: 15 11. 2010, 16:55
Actualizat: 07 11. 2012, 12:18

Papandreou a arătat că insistenţa Germaniei pentru crearea unui mecanism prin care băncile şi pieţele de obligaţiuni să suporte o parte din costul unui default al datoriilor suverane, din 2013, ar putea înfrânge unele economii comunitare.

„Planul ar putea obliga unele economii să intre în faliment”, a avertizat premierul elen în timpul unei vizite la Paris.

Randamentul obligaţiunilor statelor cu datorii mari, precum Grecia, Irlanda şi Portugalia, a crescut puternic de când cancelarul german Angela Merkel a lansat luna trecută discuţiile despre mecanismul de restructurare a obligaţiilor financiare ale ţărilor cu probleme, deşi miniştrii de Finanţe au declarat că planul nu se va aplica pentru obligaţiunile existente.

„Planul a creat o spirală de dobânzi în creştere pentru ţările care par să fie în situaţii dificile, precum Irlanda sau Portugalia”, a mai spus Papandreou.

Irlanda a confirmat duminică seara că discută cu oficiali europeni despre condiţiile din piaţă, dar a precizat că nu a solicitat ajutor.

Criza datoriilor din zona euro s-a declanşat în 2009, când guvernul de la Atena a dezvăluit că finanţele Greciei sunt într-o situaţie mult mai gravă decât s-a crezut.

Eurostat a revizuit, luni, deficitul bugetat al Greciei aferent anului 2009, pentru a treia oară, de la nivelul estimat anterior de 13,6% la 15,4% din PIB.

Ministerul elen de Finanţe a anunţat că va putea reduce deficitul bugetar sub 3% din PIB până în 2014, în conformitate cu angajamentul asumat.