Paradoxal: Economia creşte peste aşteptări, dar veniturile bugetare sunt sub estimări şi angajările nu cresc

Economia României a crescut cu 4,1% în trimestrul al treilea, luând prin surprindere pe toată lumea. România a avut în T3 cea mai puternică creştere economică din Uniunea Europeană faţă de trimestrul al doilea, de 1,6%.

Urmărește
916 afișări
Imaginea articolului Paradoxal: Economia creşte peste aşteptări, dar veniturile bugetare sunt sub estimări şi angajările nu cresc

Paradoxal: Economia creşte peste aşteptări, dar veniturile bugetare sunt sub estimări şi angajările nu cresc (Imagine: Shutterstock)

Anul agricol de ex­cep­ţie şi industria au contribuit din plin la creşt­erea economică surprin­ză­toare de 4,1% din al treilea trimestru, aceasta fiind cea mai mare ascensiune a PIB de când a început criza mondială, comparabilă cu cea din T3 2011.

Faţă de al doilea trimestru din 2013, avansul economiei a fost în T3 de 1,6%, aducând Ro­mânia pe poziţia de lider în topul european, cu cea mai puternică creştere economică.

Deşi activitatea economică se revigorează, impactul nu se resimte foarte mult la nivel fiscal deoarece avansul economiei se bazează pe exporturi şi o agricultură care este nefiscalizată, în timp ce consumul stagnează, ceea ce se vede la nivelul încasărilor din TVA. Ritmul de creştere a veniturilor bugetare a fost în primele nouă luni la jumătate faţă de creşterea anuală bugetată, evoluţia încasărilor bugetare reflectând doar parţial ascensiunea economiei.

Analiştii atrag atenţia că agricultura foarte bună maschează performanţa slabă a economiei şi arată că evoluţia economiei este „de­ze­chilibrată“ - în timp ce agricultura şi industria au contribuţii favorabile importante la avansul economiei, comerţul retail şi construcţiile continuă să dezamăgească.

Citeşte articolul integral despre creşterea economică a României pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici