Parlamentari: Merkel se gândeşte să relaxeze condiţiile impuse Greciei în acord

Cancelarul german Angela Merkel se gândeşte să relaxeze condiţiile din acordul cu Grecia, punând la încercare relaţia tensionată cu membrii coaliţiei de guvernare care se opun unor noi concesii pentru statul elen, au declarat doi parlamentari germani, citaţi de Bloomberg.

Urmărește
313 afișări
Imaginea articolului Parlamentari: Merkel se gândeşte să relaxeze condiţiile impuse Greciei în acord

Angela Merkel (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Guvernul Merkel este strâns cu uşa între apelurile la indulgenţă venite de la Atena şi nevoia de a afişa o atitudine severă pentru a asigura Germania că Grecia îşi va respecta angajamentele şi sacrificiile asumate în schimbul finanţării externe care îi permite să evite falimentul şi să rămână în zona euro, au spus, în interviuri telefonice acordate Bloomberg, parlamentarii Klaus-Peter Willsch şi Frank Schaeffer, care deşi fac parte din coaliţia de guvernare au votat împotriva măsurilor propuse de Merkel pentru rezolvarea crizei din zona euro.

"Merkel cunoaşte bine sensibilităţile, dincolo de cei doar 27 de membri ai coaliţiei care au votat ultima dată împotrivă, astfel că linia oficială este să fie dură cu Grecia. Însă în acelaşi timp, sunt împinşi în faţă unii ca să încerce apele, să vadă cum ar putea fi abandonată această linie dură", a afirmat Wilsch, membru al Uniunii Creştin Democrate, partidul condus de Merkel.

Cancelarul va încerca probabil să ajungă la un promos cu premierul elen Antonis Samaras pentru a permite ambelor părţi să scape cu faţa curată, comentează la rândul său Schaeffer, membru al Partidului Democrat Liber, de asemenea membru al coaliţiei alături de CDU. El notează că este totuşi prea devreme pentru a se ajunge la o decizie privind "transformarea Greciei într-un exemplu, dacă nu respectă condiţiile din program".

Nici unul dintre cei doi parlamentari germani nu a făcut referire la vreo măsură specifică luată în calcul de Merkel. Un oficial CDU a declarat în iulie în presă că Grecia ar putea avea nevoie de o a doua restructurare a datoriei de stat pentru a rămâne în zona euro, notează Bloomberg.

Creditorii internaţionali ai Greciei, Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană, vor decide în luna septembrie dacă vor continua finaţarea externă a statului elen, în funcţie de progresul reuşit de Atena privind ţintele din acord. Samaras vrea prelungirea programului de ajustare fiscală cu doi ani, până la finele lui 2016, argumentând că recesiunea severă împiedică guvernul să adune veniturile necesare pentru atingerea ţintelor asumate.

Grecia are un acord de finanţare externă de 130 miliarde euro semnat în primăvară după ce a avut în derulare, din 2010, un alt program, de 110 miliarde euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici