Parlamentul din Cipru va discuta vineri un plan pentru restructurarea sectorului bancar

Parlamentul din Cipru va discuta vineri un plan pentru reformarea sectorul bancar şi impunerea de pierderi depozitelor mari, după ce joi Banca Centrală Europeană (BCE) a avertizat că în lipsa unui sprijin de la UE şi FMI va tăia accesul instituţiilor de credit cipriote la lichiditate de urgenţă.

Urmărește
349 afișări
Imaginea articolului Parlamentul din Cipru va discuta vineri un plan pentru restructurarea sectorului bancar

Parlamentul din Cipru va discuta vineri un plan pentru restructurarea sectorului bancar (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Legislativului i se va cere să aprobe restructurarea Laiki, a doua mare instituţie de credit a ţării, a declarat guvernatorul băncii centrale din Cipru, Panicos Demetriades, citat de Financial Times. Astfel Laiki va fi scindată între o bancă "bună" şi una "neperformantă", urmând ca depozitele mari să sfârşească în a doua, a spus el.

"Sistemul bancar are nevoie de restructurare, altfel va intra în faliment, iar aceasta trebuie făcută imediat. Prin stabilirea acestui cadru legal, vor fi impuse măsuri de restructurare asupra Laiki, astfel încât să se afle în poziţia de a continua să ofere servicii bancare clienţilor", a afirmat guvernatorul.

Depozitele de până la 100.000 de euro vor fi garantate, iar locurile de muncă vor fi menţinute.

Parlamentul cipriot trebuie să dezbată vineri o lege de 61 de pagini referitoare la sistemul bancar, însă membrii legislativului au afirmat că au nevoie de timp pentru a analiza propunerea. Guvernul de la Nicosia a trimis în Parlament alte şapte legi, vizând inclusiv restricţii asupra activităţilor bancare.

Din cauza cozilor lungi formate la bancomatele din capitala ţării, Laiki a impus joi o limită de 260 de euro la retragerile de numerar.

Noua iniţiativă a Ciprului a atras un răspuns precaut din partea miniştrilor de Finanţe din zona euro, care au negociat la sfârşitul săptămânii trecute acordul iniţial, care prevedea taxarea tuturor depozitelor bancare. Condiţia impusă de zona euro privind taxarea depozitelor pentru a primi ajutor bancar, a agravat puternic criza din Cipru, după ce a fost respinsă de Parlament.

BCE a informat joi că va întrerupe accesul Ciprului la mecanismul de lichiditate de urgenţă al instituţiei, dacă statul nu ajunge până luni la un acord cu UE şi FMI, care să asigure solvabilitatea băncilor locale.

"Eurogroup este gata să discute cu autorităţile cipriote un nou proiect, pe care se aşteaptă ca acestea să-l prezinte cât mai repede. Ulterior Eurogroup, în baza unei analize a Troicii, va fi gata să continue negocierile pentru un program de ajustare, respectând parametrii definiţi anterior de Eurogroup", a notat organizaţia miniştrilor de Finanţe din zona euro, într-un comunicat.

Ministrul de Finanţe german, Wolfgang Schauble, a declarat, însă, că "doar îmbunătăţiri cosmetice" nu vor fi suficiente, potrivit cotidianului Bild.

Cipru, care a intrat în zona euro la 1 ianuarie 2008, trebuie să facă rost de 5,8 miliarde de euro pentru a putea debloca împrumuturile de 10 miliarde de euro de la zona euro. Băncile din ţară au fost închise toată săptămâna şi ar urma să rămână astfel până marţi.

Criza are şi o importantă dimensiune geopolitică, ca urmare a numărului important de persoane şi companii din Rusia cu depozite şi afaceri în Cipru.

Potrivit Bloomberg, ministrul Cipriot de Finanţe, Michael Sarris, aflat în Cipru pentru a discuta un eventual sprijin financiar din partea Rusiei, revine vineri la Nicosia fără un acord pentru îmbunătăţirea termenilor unui împrumut primit în 2011 de la statul rus, potrivit Bloomberg.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici