Dezbaterea finală pe aceste amendamente va avea loc în luna mai.
Votul de luni era considerat un prim test pentru noul cabinet socialist minoritar, care a preluat puterea în luna aprilie.
Noul guvern, condus de premierul Gordon Bajnai, a anunţat că va reduce cheltuielile publice cu circa 400 miliarde forinţi (1,84 miliarde de dolari) în acest an, pentru a readuce sub control dezechilibrele bugetare şi a ajuta relansarea economică în contextul celei mai severe recesiuni a Ungariei din ultimele două decenii.
Bajnai, care nu face parte el însuşi dintr-o formaţiune politică, a afirmat că va rămâne în funcţia de prim-ministru atâta timp cât socialiştii, majoritari în Parlament, nu se vor opune şi nu vor încerca să modifice propunerile economice pe care le va înainta.
Guvernul Ungariei anticipează o contractare economică de 5,5-6% în acest an, iar Comisia Europeană (CE) a estimat, în Prognoza Economică de Primăvară prezentată luni, că Produsul Intern Brut al Ungariei va scădea în 2009 cu 6,3%.
Ungaria a apelat, în octombrie, la un pachet de finanţare externă multilaterală coordonat de FMI, în valoare totală de 25,1 miliarde de dolari, pentru a evita colapsul financiar.
Guvernul a planificat reducerea cheltuielilor publice şi anul viitor, cu alte 900 miliarde forinţi (4,14 miliarde de dolari).