Partenerul de judo al lui Putin determină retragerea Shell dintr-un proiect de pe Coasta Baltică

Compania petrolieră Royal Dutch Shell s-a retras dintr-un proiect pentru construirea unei uzine de gaze naturale lichefiate, parţial din cauza faptului că Gazprom a adăugat un partener care are legături cu un aliat al preşedintelui Vladimir Putin, transmite Reuters.

Urmărește
1191 afișări
Imaginea articolului Partenerul de judo al lui Putin determină retragerea Shell dintr-un proiect de pe Coasta Baltică

FOTO: Articol BBC 2015

După ce a lucrat timp de trei ani la proiectul situat pe Coasta Baltică, Shell a descoperit că Gazprom voia să asocieze în proiect o companie care avea legături cu omul de afaceri rus Arkady Rotenburg, care este pe lista neagra de sancţiuni a Statelor Unite.

Schimbarea bruscă a partenerilor a fost unul dintre factorii cheie care au contribuit la retragerea Shell din proiect, potrivit unor surse apropiate de Shell şi a altor două familiare cu proiectul.

Solicitat să comenteze motivele retragerii, purtătorul de cuvânt al Shell a spus că nu are nimic de adăugat unei declaraţii anterioare conform căreia Shell s-a restras din proiect, după ce Gazprom a făcut anunţul, luna trecută, cu privire la conceptul său final pentru proiect. Purtătorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kuprianov, a declarat că firma nu comentează.

Potrivit surselor lui Shell, Gazprom nu s-a consultat cu Shell pentru a face partener firma RusGazDobycha, ci, în schimb, le-a prezentat conceptul final al proiectului.

Odată cu sosirea firmei RusGazDobycha, s-au produs şi schimbări în configuraţia proiectului în sine, iar Shell nu a fost de accord, spun toate sursele

RusGazDobycha nu a dat nicio declaraţie. Întrebat dacă administraţia prezidenţială a avut vreun rol în intrarea RusGazDobycha în proiect, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că este o întrebare pentru companiile implicate.

Schimbarea bruscă a proiectului subliniază imprevizibilitatea desfăşurării afacerilor în Rusia, chiar şi pentru o firmă ca Shell, cu o lungă istorie a cooperării de succes. De asemenea, arată modul în care imperiul afaceristului Rotenberg, axat în special pe construcţii şi inginerie, se extinde în sectorul energetic.

Shell a afirmat că celelalte proiecte comune cu Rusia nu vor fi afectate de ieşirea din proiectul LNG din Baltică.

Rotenberg este un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin şi fostul partener de antrenament la judo al acestuia. Faptul că se află pe lista de sancţiuni a Statelor Unite ar fi generat riscul ca şi Shell să fie penalizată. Pe de altă parte, o problemă a fost pentru compania petrolieră schimbările ivite în proiect.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici