- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Participarea României la South Stream ar putea îmbunătăţi relaţiile cu Rusia
O eventuală participare a României la gazoductul South Stream, dezvoltat de Rusia şi Italia, ar putea îmbunătăţi relaţiile Bucureştiului cu Moscova, între care a apărut o "deschidere", a declarat, pentru MEDIAFAX, Constantin Tampiza, coordonatorul strategiei de dezvoltare a Lukoil România.
Participarea României la South Stream ar putea îmbunătăţi relaţiile cu Rusia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Aş saluta o participare a României la South Stream. Azi, între Rusia şi România relaţiile sunt mai calde, iar orice sursă nouă de energie garantează depăşirea tuturor riscurilor care pot fi. Cred că şi costurile South Stream vor fi mai mici. Sper că relaţiile româno-ruse se vor amplifica. Am văzut o deschidere şi a Rusiei, şi a României", a afirmat Tampiza.
Costurile gazoductului sunt estimate la 19-24 miliarde euro.
Vicepreşedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev, a declarat miercuri că este posibil ca România să se alăture South Steam, iar acest scenariu nu exclude neapărat participarea Bulgariei la dezvoltarea proiectului, potrivit agenţiei ITAR-TASS, preluată de Novinite.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Declaraţiile vin la o zi după ce preşedintele Gazprom, Alexei Miller, a indicat că gazoductul şi-ar putea schimba traseul, ocolind Bulgaria, stat care a nemulţumit Rusia prin tergiversarea altor proiecte energetice, precum construirea unei centrale nucleare şi a unui oleoduct.
Medvedev a afimat la sfârşitul săptămânii trecute că studiul de fezabilitate privind construcţia South Stream va lua în calcul trecerea conductei prin România în locul Bulgariei.
Tampiza a adăugat că o îmbunătăţire a relaţiilor politice dintre state poate fi generată şi de colaborări economice.
"Dacă nu apar colaborări ample economice, politicienii nu au ce face, sunt împinşi unul către celălalt", a mai spus Tampiza.
South Stream va aduce gaze naturale din Rusia, pe sub Marea Neagră, către statele est-europene membre ale UE şi apoi spre nordul Italiei. Gazprom a anunţat că este pregătit să înceapă construcţia conductei în 2013.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO