Participaţia investitorilor locali la FP a crescut la 42,23% în luna mai, iar MFP mai deţine 25,24%

Investitorii locali controlau 42,23% din acţiunile Fondului Proprietatea (FP) la finalul lunii mai, comparativ cu 32,18% în aprilie, iar Ministerul Finanţelor a transferat din portofoliu 11,54% din capitalul Fondului în luna menţionată, reducându-şi participaţia la 25,24%.

Urmărește
10 afișări

În urma conversiilor realizate în luna mai, statul a pierdut controlul în AGA de la Fond şi nu mai poate impune deciziile în AGA. În statutul FP se arată că statul deţine controlul în AGA atât timp cât participaţia sa este de peste 33%.

Procesul de despăgubire în acţiuni FP a fost reluat începând cu 2 mai.

Astfel, pachetul deţinut de persoanele fizice române a crescut la 35,42%, de la 26,11% în aprilie. Participaţia deţinută de fonduri de investiţii şi firme din România a crescut în mai cu 0,74 puncte procentuale, la 6,81%, de la 6,07% în aprilie.

Investitorii străini au continuat să cumpere în mai acţiuni la FP şi deţineau la finalul lunii acţiuni reprezentând 32,5% din acţiuni, cu 1,48 puncte procentuale peste participaţiile de la sfârşitul lunii aprilie, de 31,03%, potrivit statisticilor transmise, vineri, de Fond Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

În luna mai, pachetul de titluri controlat de fondurile de investiţii şi de companiile străine la Fond s-a majorat de la 22,5% la 23,72%.

A crescut totodată şi interesul persoanelor fizice nerezidente pentru acţiunile FP, iar acestea aveau în portofolii titluri reprezentând 8,79% din total, peste nivelul din aprilie, de 8,53% din titlurile Fondului.

Participaţia lui Palade van Dusen Georgia, unul dintre moştenitorii familiilor Malaxa şi Auschnitt, a scăzut însă uşor în luna mai, de la 6,71% la 6,68% din acţiunile FP.

La finele lunii aprilie MFP controla 36,79% din acţiunile Fondului.

Întrucât participaţia statului a scăzut sub 33%, Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, poate să propună schimbarea modalităţii de vot, după cum anunţa la mijlocul lunii ianuarie managerul de fond al FP, Greg Konieczny.

Atât timp cât statul a avut peste 33% din acţiunile FP, Ministerul Finanţelor a avut posibilitatea să voteze cu toate acţiunile din portofoliu, însă în cazul celorlalţi acţionari se aplică o politică diferită.

Procesul de conversie a fost suspendat în 11 ianuarie, întrucât legea în baza căreia s-a decis înfiinţarea Fondului prevede oprirea temporară cu 10 zile lucrătoare înainte de listarea la BVB şi reluarea după primele 65 de şedinţe bursiere. Acţiunile FP au fost listate în 25 ianuarie la BVB.

Potrivit unui proiect de ordonanţă de guvern elaborat de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) şi discutat pe 11 mai în şedinţa de Guvern, Executivul vrea să împingă până la finele lunii iulie termenul în care trebuie să schimbe titluri de despăgubire în acţiuni FP pentru acţionari privaţi, invocând riscul scăderii valorii de tranzacţionare la bursă.

Tot în 11 mai, Guvernul a abilitat ANRP să modifice ordinea în care sunt emise titlurile de plată aferente despăgubirilor şi/sau de conversie în acţiuni la Fondul Proprietatea, în cazuri motivate prin "distorsionarea" pieţei şi scăderea preţului pe bursă.

FP este o societate de investiţii de tip închis, creată în scopul despăgubirii persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură.

Intrarea unor noi pachete de acţiuni FP în piaţă i-a determinat pe unii investitori vândă titlurile, aceştia estimând că noii acţionari vor fi dispuşi să cedeze acţiunile la preţuri mai mici. Astfel, acţiunile Fondului au atins în luna mai nivelul minim de la listare, de 0,48 lei.

Calculată la preţul de la finalul şedinţei bursiere de vineri, de 0,5005 lei/unitate, capitalizarea Fondului este de 6,89 miliarde lei (1,66 miliarde euro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici