Participaţia statului la FP a scăzut în iunie la sub 19%, iar străinii au cumpărat peste 3%

Ministerul Finanţelor Publice a transferat în luna iunie 6,35% din acţiunile Fondului Proprietatea (FP) pentru despăgubiri, astfel că participaţia statului a scăzut la 18,9%, iar investitorii instituţionali străini au continuat să fie principalii cumpărători, preluând 3,6% din acţiuni.

Urmărește
5 afișări

La finalul lunii mai, statul deţinea 25,25% din acţiunile Fondului Proprietatea.

În primele două săptămâni din luna iunie Ministerul Finanţelor a transferat pentru despăgubiri un pachet de 1,78%, potrivit datelor transmise spre finalul lunii iunie de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP).

Astfel, rezultă că în a doua jumătate a lunii iunie statul a mai cedat 4,57% din acţiunile Fondului.

Deşi statul a transferat celor cu drept de despăgubire 6,35% din titlurile FP, acţionarii persoane fizice din România au continuat să fie principalii vânzători în luna iunie, cedând în total 4,75% din acţiuni.

La finalul iunie participaţia acţionarilor persoane fizice române, de 37,02%, era cu numai 1,6 puncte procentuale peste nivelul din luna mai, de 35,42%, potrivit unui raport transmis, vineri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB) de Fondul Proprietatea.

Majoritatea acţiunilor FP vândute în iunie la Bursă au fost cumpărate de investitorii instituţionali străini, care au preluat 3,6% din toate titlurile Fondului. Prin aceste tranzacţii, investitorii persoane juridice străine au ajuns să controleze cumulat 27,33%, faţă de 23,72% la finalul lunii mai.

Investitorii instituţionali români au fost şi ei printre cumpărătorii importanţi de acţiuni Fondul Proprietatea, achiziţionând în total 1,1% din capital. Astfel, persoanele juridice înregistrate în România şi-au majorat deţinerile la un total de 7,91%, de la 6,81% în luna mai.

Acţionarii persoane fizice străine au vândut în iunie 0,1% din titluri, astfel că participaţia lor a scăzut la 8,69%, de la 8,79%.

Cel mai mare acţionar persoană fizică a Fondului Proprietatea, Georgia Palade van Dusen, nepoata fostului industriaş Nicolae Malaxa, şi-a păstrat participaţia, de 6,68%.

La 15 iunie, compania de administrare a investiţiilor City of London Investment Management a anunţat că deţine indirect 5,85% din acţiunile FP, pachetul fiind format atât din acţiuni, cât şi din produse structurate emise de UniCredit Bank.

Totodată, prin programul de răscumpărare început în luna mai, Fondul a ajuns să deţină aproape 0,5% din propriile acţiuni. Pachetul maxim pentru care Franklin Templeton are dreptul să îl răscumpere reprezintă 10% din capitalul social, însă Fondul nu dispune de banii necesari decât pentru aproximativ 1,5%.

Franklin Templeton a anunţat, miercuri, că va propune acţionarilor FP listarea Fondului la bursa de la Varşovia, prin vânzarea unui pachet de maximum 10% din acţiuni. Astfel, acţiunile care vor fi răscumpărate de la BVB ar urma să fie vândute la bursa din Polonia.

La finalul lunii iunie, Fondul avea 9.888 de acţionari, cu 314 mai mulţi decât în mai, când erau 9.574 de acţionari. FP nu prezintă numărul de acţionari defalcat pe fiecare categorie.

În prima jumătate a lunii iunie, ANRP a emis 318 titluri de conversie pentru transferul de acţiuni Fondul Proprietatea de la Ministerul Finanţelor în conturilor unor persoane pentru despăgubiri. Autoritatea menţiona atunci că analizează şi verifică documentele depuse în 262 de dosare, urmând să fie întocmite şi emise titluri de conversie pentru cei care au depus dosarele.

Acţiunile Fondului Proprietatea au încheiat şedinţa bursieră de vineri în creştere cu 0,47%, la 0,536 lei. La această cotaţie, capitalizarea FP este de 7,385 miliarde lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici