Participaţiile străinilor în titluri de stat au urcat la 26,4% în iunie, de la 19% la final de 2022

Intrările de investiţii străine de portofoliu pe piaţa titlurilor de stat locale, în lei şi euro, au crescut în primul semestru din 2023 la peste 83 mld. lei, ponderea deţinerilor nerezidenţilor în totalul portofoliului de datorie publică urcând în iunie până la un vârf record de 26,4%.

Urmărește
270 afișări
Imaginea articolului Participaţiile străinilor în titluri de stat au urcat la 26,4% în iunie, de la 19% la final de 2022

Participaţiile străinilor în titluri de stat au urcat la 26,4% în iunie, de la 19% la final de 2022

Intrările de investiţii străine de portofoliu pe piaţa titlurilor de stat locale, în lei şi euro, au crescut în primul semestru (S1) din 2023 la peste 83 mld. lei, ponderea deţinerilor nerezidenţilor în totalul portofoliului de datorie publică urcând în iunie până la un vârf record de 26,4%, peste valoarea de la final de 2022 (19,3%), conform statisticilor Ministerului Finanţelor, citate de Ziarul Financiar.

Creşterea expunerilor străinilor pe titluri româneşti, respectiv intrările de capitaluri, antrenează o apreciere a monedei naţionale faţă de euro, în timp ce reducerea expu­ne­rii investitorilor străini pe titlurile de stat emise pe piaţa internă, respectiv ieşirile de capitaluri duc la deprecierea leului în raport cu euro.

Ponderea deţinerilor străinilor de titluri de stat a avut o tendinţă preponderent ascendentă pe parcursul S1/2023, urcând de la 23,1% în ianuarie până la recordul de 26,4% în iunie 2023.

Deţinerile mari de titluri de stat româneşti din portofoliile investitorilor nerezidenţi au antrenat stabilitatea surprinzătoare a cursului leu/euro, chiar cu unele episoade de apreciere a leului în faţa euro.

Cursul valutar a fost stabil oscilând mai ales între 4,92 şi 4,96 lei/euro, deprecierea leului în S1 fiind de mai puţin de 1% în raport cu euro.

Despre nivelul scăzut al cursului leu/euro, unii analişti au spus că nu este susţinut de fundamentele economiei, având în vedere deficitele mari, de cont curent şi bugetar.

Piaţa finan­cia­ră lo­ca­lă, care este mult mai subţire decât alte pieţe din regiune, riscă să resimtă mai puter­nic mişcările de retragere a capitalului străin care pot să apară atunci când se pro­duc schim­bări de percepţie, de apetit la risc, du­pă cum au avertizat analiştii de mai multe ori.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici