Pasmatex estimează o creştere uşoară a afacerilor în acest an, de la o scădere la 4 mil.euro în 2010

Afacerile producătorului de confecţii textile Pasmatex au scăzut anul trecut la circa patru milioane euro, de la 4,2 milioane euro în 2009, ca urmare a reducerii comenzilor pe piaţa internă, iar pentru acest an grupul estimează o creştere uşoară, susţinută de livrările la export.

Urmărește
8 afișări

"Pentru grupul de firme Pasmatex anul 2010 a fost şi bun şi rău, însă cel mai important este că am crescut exportul. De altfel, şi noi ne-am încadrat în linia generală a firmelor din domeniul textil, care au rezistat pe piaţă doar datorită exporturilor", a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele Consiliului de Administraţie al Pasmatex, Maria Grapini.

Pasmatex a încasat anul trecut aproximativ trei milioane de euro din comenzile de la export. Principalele pieţe de export sunt Germania, Austria, Suedia, Franţa, Polonia, Italia, Grecia şi Republica Moldova.

"Pe piaţa internă, din nefericire, ne-au scăzut comenzile, faţă de 2009, iar riscul financiar a crescut, deoarece am avut mult mai multe neîncasări de facturi. Totodată, acolo unde am încasat timpul de încasare a crescut foarte mult. Spre deosebire de cea internă, pieţele externe s-au revigorat, au început să-şi revină consumurile şi ne-au crescut şi nouă comenzile", a spus Grapini.

Ea a adăugat că multe firme din industria textilă au avut probleme financiare anul trecut din cauza neîncasării facturilor sau a termenelor lungi de primire a banilor.

"Am fost obligaţi să ne folosim de lichidităţi suplimentare pentru a plăti statului TVA, de 24%. Pentru facturile neîncasate din cauza dispariţiei multor firme practic întreprinzătorii au trebuit să asigure toţi cei 24%. Acest lucru a făcut viaţa foarte dificilă unor companii care nu au mai putut lua credite de lucru", a adăugat preşedintele CA Pasmatex.

Astfel, potrivit lui Grapini, multe companii au dispărut de pe piaţă anul trecut, în special din rândul microînreprinderilor. De asemenea, numărul angajaţilor din industria textilă a scăzut cu aproape 15.000, în domeniu lucrând în prezent aproximativ 215.000 persoane.

Grapini a menţionat că altă problemă întâmpinată anul trecut de companiile cu activitate în segmentul de ţesătorie a fost scumpirea materiilor prime.

"În 2010 a mai apărut o altă mare problemă pentru ţesătorie, ne-a crescut preţul la materia primă. Firele de bumbac şi de cauciuc au crescut cu 50%. În România nu mai găsim materii prime şi trebuie să importăm", a menţionat Maria Grapini.

Cu toate acestea, reprezentantul Pasmatex speră că afacerile firmei vor înregistra uşoare creşteri în acest an, datorită comenzilor de la exort.

"Speranţa este ca 2011 să aducă o creştere mică, undeva până în 10%. Comenzile de la export sunt încasate în valută şi ne ajută foarte mult, pentru că noi importăm materiile prime şi nu mai pierdem la schimbul valutei, plus că există o constanţă a încasărilor şi a comenzilor ", a afirmat Grapini.

Ea a adăugat că firma va investi anul acesta 250.000 euro din fonduri europene pentru achiziţia de utilizaje.

"În acest an intrăm şi cu un proiect de investiţii de 250.000 de euro pentru ţesătorie, achiziţionăm câteva maşini de ţesut şi o maşină de vopsit, proiect făcut pe fonduri structurale", potrivit preşedintelui Pasmatex.

Producătorul de textile are 400 de angajaţi. Grapini a precizat că Pasmatex nu a făcut disponibilizări anul trecut.

Grupul deţine cinci firme care produc articole de pasmanterie (fireturi, panglici, şireturi), confecţii, lenjerie de corp şi creaţii vestimentare pentru femei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici