Patriciu: Politicienii să asigure libertatea ecomomică şi taxare redusă, în rest să ne lase în pace

Omul de afaceri Dinu Patriciu a declarat, luni, la dezbaterea PNL privind relansarea economiei, că politicienii trebuie să asigure libertate economică, taxare redusă, un mediu stabil şi profitabil şi să îi lase în pace pe oamenii de afaceri, susţinând că o cotă unică de 10% ar fi perfect raţională.

Urmărește
10 afișări
Imaginea articolului Patriciu: Politicienii să asigure libertatea ecomomică şi taxare redusă, în rest să ne lase în pace

Patriciu: Politicienii să asigure libertatea ecomomică şi taxare redusă, în rest să ne lase în pace

"Am privit cu speranţă ce am auzit aici, taxă unică 10% şi TVA redus la 15% - sunt condiţii fundamentale. 10% e perfect raţional în România astăzi. (...) Astăzi, oportunităţile crizei sunt folosite nu de cei care au lichidităţi, ci de către cei care ştiu să se adapteze cu rapiditate. O singură condiţie există pentru ca noi să putem să folosim această oportunitate: să fim lăsaţi în pace!", a susţinut Patriciu.

Liberalul a adăugat că oamenii de afaceri şi politicienii trebuie să ştie să folosească "oportunitatea crizei".

"Să existe libertate economică, taxare redusă, un mediu stabil şi profitabil, asta e treaba politicienilor. În rest, să ne lase în pace!", a spus Patriciu.

Omul de afaceri a opinat că actuala criză a fost provocată de "state, în tendinţa lor feudală de a-şi oprima contribuabilii, de a-i menţine cu forţa".

"Iadurile fiscale sunt statele actuale, pentru că ele încearcă să stoarcă de la contribuabili cât mai mult cu putinţă. Statul trebuie să fie un arbitru în ceea ce se întâmplă în toate domeniile productive", a spus liberalul.

Omul de afaceri a militat pentru instituirea statului minimal, declarând că "statul nu are ce face decât să fie un arbitru", dar şi că "piaţa e globală, e deasupra naţiunilor".

"Dacă încercăm să siluim piaţa, capitalul fuge, fug şi resursele umane şi ajungi, dintr-o ţară prosperă, un pustiu. (...) Azi încă nu există o teorie asupra acestei crize. Noi, în România, nu putem reacţiona altfel decât în restul lumii", a conchis Dinu Patriciu.

Liderul PNL Crin Antonescu a declarat, la dezbaterea privind relansarea economiei, că actuala criză poate fi trecută cu bine dacă România urmează trei direcţii: statul minimal, taxe în favoarea prosperităţii, respectiv cotă unică de 10% şi TVA de 15 %, dar şi descentralizare reală.

"România are nevoie de un stat minimal eficient şi drept. România continuă să aibă un stat stufos, lăbărţat, care rezolvă foarte puţin şi are eficienţă mimimă. Nu putem aborda serios problema corupţiei şi a eficienţei instituţiilor până nu avem un stat care să înţeleagă că trebuie să se restrâgă la domeniile cu adevărat necesare politica externă, Justiţia, protejarea drepturilor şi libertăţilor individuale, ordine publică şi apărare, un stat care să înţeleagă ca în domeniul economic să nu aibă decât un rol de arbitru eficient şi corect şi nu de acţionar", a spus Antonescu.

În opinia liderului PNL, România este în continuare statul din Europa Centerală şi de Est cu cea mai mare povară fiscală.

"Cotă unică ce poate coborî până la 10%, de ce nu, TVA ce poate coborî, conform şi recomandărilor din UE, spre 15%, reglementări care sunt de mult discutate şi încă nerealizate privitoare la simplificarea procedurilor fiscale la «ghişeul unic». Iată lucruri care trebuie făcute urgent, care s-au făcut în jurul nostru în centrul, sudul, estul Europei şi au dat rezultate", a declarat Crin Antonescu.

El a evidenţiat că efortul de a depăşi criza înseamnă competiţie, adăugând însă că această criză "trebuie privită şi ca oportunitate. Nu ne-am dorit nici unii criza, dar (...) criza este pentru noi o şansă pe care nu o mai putem rata", a spus Atonescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici