- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Patriciu: Rezervele din Marea Neagră sunt o diversiune
Preşedintele grupului Rompetrol, Dinu Patriciu, a afirmat, sâmbătă seara, că că este o diversiune în privinţa rezervelor de gaze şi ţiţei din Marea Neagră, în care se vând iluzii.
Patriciu: Rezervele din Marea Neagră sunt o diversiune (Imagine: Mediafax Foto)
"Ne aflăm în faţa unei mari diversiuni. Ni s-au vândut iluzii, că acolo ar fi gaze şi ţiţei. După decizia de la Haga ne-am bucurat cu toţii, apoi ni s-au vândut iluzii, apoi a fost cineva acuzat. Acuzaţia este cu atât mai falsă cu cât acolo cea mai mare parte a concesiunilor o are Petrom, de circa 4.000 kilometri pătraţi", a spus Patriciu, la Realitatea TV.
Patriciu: Sterling face o afacere proastă
ULTIMELE ȘTIRI
-
FOTO. Un soldat rănit din Coreea de Nord a fost capturat de forțele ucrainene, afirmă Coreea de Sud
-
Prognoza pentru următoarele 4 săptămâni: temperaturi de „gerul Bobotezei” la început de an
-
Au apărut imagini care par să arate noi modele de avioane militare chineze
-
451 de persoane au traversat ilegal Canalul Mânecii în prima zi de Crăciun
El a adăugat că atunci când firma Sterling Resources căuta finanţare pentru lucrările din perimetrele pe care le deţine în Marea Neagră a avut acces la dosarul acestei companii, dar a decis să nu investească pentru că nu crede în această afacare.
"Când Sterling căuta finanţare pentru acest proiect, m-am numărat printre cei care au studiat dosarul, dar am decis să nu investesc pentru că nu cred în ea. În opinia mea, Sterling face o afacere proastă", a spus Patriciu.
Potrivit lui Patriciu, rezervele de petrol din perimetrele din platoul continental al Mării Negre sunt de 5-10 milioane de tone, iar cele de gaze de 10 miliarde metri cubi. Aceste rezerve, care valorează câteva zeci de milioane de dolari, ar putea fi exploatate în decurs de 5-20 de ani.
România are rezerve importante de hidrocarburi, dar nu în Marea Neagră
El a adăugat că este neadevărat că rezervele de hidrocarburi ar fi date unei firme, statul având posibilitatea fie de a primi redevenţe, fie de a împărţi producţia, situaţie în care ar trebui să investească în lucrări. În opinia sa, alternativa cea mai avantajoasă pentru stat ar fi împărţirea producţiei. El a afirmat că nu i se pare o greşeală modul în care Guvernul Tăriceanu a acordat dreptul de explorare a perimetrelor din Marea Neagră companiei Sterling.
"Statul a stabilit prost redevenţele. Nu mi se pare o crimă de niciun fel, dimpotrivă, mi se pare însă că redevenţele în România sunt prea mici şi că este o greşeală că nu se aplică contractele de împărţire a producţiei", a spus Patriciu.
Potrivit lui Patriciu, România are rezerve importante de hidrocarburi, dar nu în Marea Neagră, ci în teritoriul de pe uscat.
El a precizat că investeşte în cercetări în Marea Neagră, zonă care îl interesează din punct de vedere strategic.
"Am băgat zero bani în foraj în Marea Neagră", a spus Patriciu.
Patriciu spune că nu-l cunoaşte personal pe Nicolae Vidu
Patriciu a adăugat că nu îl cunoaşte personal pe Nicolae Vidu, dar că i-a văzut Curriculum Vitae atunci când căuta administratori pentru Rompetrol Well Services. El a spus că ştia că Vidu se află în conflict de interese, pentru că lucra la o firmă cu care Rompetrol avea contracte comerciale, respectiv Midia Resources, subsidiara locală a Sterling Resources, dar l-a acceptat întrucât contractele cu Midia Resources reprezintă doar 1% din cifra de afaceri a Rompetrol Well Services.
Patriciu: Sunt prieten cu Dorin Marian
Întrebat care este legătura sa cu Dorin Marian, fost şef al Cancelariei ex-premierului Călin Popescu Tăriceanu, Patriciu a răspuns că este prieten cu acesta.
"Sunt prieten cu Dorin Marian, care a lucrat în Rompetrol şi va lucra cu mine pentru că este geolog. Nu putem merge până în pânzele albe cu teroria conspiraţiei", a spus Patriciu.
Dorin Marian a semnat, alături de Tăriceanu, ordonanţa de urgenţă din 2008 a fostului guvern privitoare la contractul cu Sterling Resources.
Citeşte şi:
ANRM a publicat pe site actul adiţional al contractului cu Sterling
Petrom şi Sterling au concesionat perimetre care se suprapun ariei din disputa cu Ucraina
Sterling nu poate transfera drepturile din acordul cu ANRM decât cu acceptul Agenţiei
Redevenţa petrolieră plătită de Sterling statului, cuprinsă între 3,5% şi 13,5%
Patriciu spune că nu are legătură cu perimetrele din Marea Neagră
Nicolae Vidu a demisionat din funcţia de administrator al Rompetrol Well Services
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:55
Au apărut imagini care par să arate noi modele de avioane militare chineze
-
astăzi, 07:45
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Lavrov: Administraţia Trump ar trebui să facă primul pas pentru „restabilirea dialogului” / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale