Patriciu vinde 75% din grupul Rompetrol

Dinu Patriciu, preşedintele şi proprietarul grupului Rompetrol, înregistrat în Olanda, a vândut 75% din acţiuni, pentru 2,7 miliarde de dolari, către compania petrolieră de stat KazMunaiGaz din Kazahstan, care şi-a anunţat în urmă cu câteva luni intenţia de a intra pe piaţa europeană.

Urmărește
5 afișări
Imaginea articolului Patriciu vinde 75% din grupul Rompetrol

Patriciu vinde 75% din grupul Rompetrol

Tranzacţia a fost confirmată de Dinu Patriciu, care a precizat că grupul a fost evaluat la 3,616 miliarde de dolari.

Astfel, omul de afaceri va încasa 2,71 miliarde de dolari.

Firma elveţiană Rompetrol Holding, controlată de Patriciu, va păstra 25% din acţiunile grupului Rompetrol (The Rompetrol Group - TRG), iar Patriciu va rămâne în continuare preşedinte şi director general.

"Tranzacţia a urmărit asigurarea competitivităţii vitoare a companiei şi acces la investiţii", a spus Patriciu.

El a arătat că astfel, Rompetrol va avea acces la resurse energetice şi va avea independenţă faţă de aprovizionarea din Rusia.

Patriciu a declarat, la începutul anului, că Rompetrol a primit mai multe oferte pentru vânzarea unui pachet de acţiuni, fără să precizeze numele investitorilor şi nici dimensiunea participaţiei.

Surse apropiate negocierilor au declarat că grupul rus Gazprom a făcut o ofertă, care a fost însă refuzată de conducerea Rompetrol, din motive politice.

Compania kazahă a anunţat, luni, că a semnat cu Rompetrol Holding SA (Eleveţia) un contract de achiziţie a 75% din acţiunile grupului Rompetrol.

Tranzacţia a fost perfectată după şapte luni de negocieri, consiliate de banca investiţii Morgan Stanley. Finalizarea acordului semnată în 24 august la Alma-Ata depinde de aprobarea Comisiei Europene şi a celorlalte autorităţi, se arată într-un comunicat al companiilor.

Companiile estimează că tranzacţia va fi aprobată de autorităţile de concurenţă iar KazMunaiGaz va contribui la securitatea aprovizionării cu energie a Europei.

Rompetrol va fi administrată în comun de cei doi acţionari, firma kazahă urmând să numească majoritatea membrilor consiliului de administraţie al Rompetrol.

"Tranzacţia va aduce avantaje semnificative ambilor acţionari şi clienţilor firmei", se arată în comunicat.

Prin această achiziţie, una din cele mai mari din istoria KazMunaiGaz, firma kazahă îşi dublează capacitatea de rafinare şi îşi majorează reţeeua de retail în Europa, dobândind 630 de benzinării în şapte ţări, din Georgia până în Franţa.

Rompetrol va avea acces la susrse de aprovizionare cu petrol pe termen lung.

"Achiziţia participaţiei majoritare a TRG ne dă posibiliattea să intrăm pe pieţe importante de distribuţie în Europa, inclusiv Franţa, România, Moldova şi Bulgaria, precum şi să utilizăm TRG ca platformă pentru o viitoare extindere. Compania îşi va concentra activităţile pe pieţele în creştere din zona Mării Negre, Balcanilor şi Mediteranei. Tranzacţia crează un pod energetic între resursele petroliere din Kazahstan şi cererea în creştere de produse rafinate în Europa Centrală, Europa de Est şi Europa Occidentală", a declarat preşedintele KazMunaiGaz JSC NC, Uzakbay Karabalin.

Firma Kazahă a fost consiliată de ABN Amro Bank, PriceWaterhouseCoopers, firmele de avocatură Norton Rose şi Wolff Theiss, firmele de consultanţă tehnică Purvin & Gertz şi cea de mediu ERM.

Grupul Rompetrol a angajat drept consultanţi banca de investiţii Morgan Stanley, şi firmele de avocatură AKD Prinsen Van Wijmen şi Salans.

Rompetrol a avut un acţionar minoritar, grupul austriac OMV deţinând în perioada 2002-2005 un pachet de 25,1% din titluri. Acţiunile au fost răscumpărate de Rompetrol după ce OMV a preluat compania Petrom, la finele anului 2004.

The Rompetrol Group (TRG), înregistrat în Olanda, este deţinut de Rompetrol Holding Elveţia, firmă controlată de Patriciu.

KazMunaiGaz este compania de stat din Kazahstan în domeniul explorării, producţiei, rafinării şi transportului de petrol, gaze şi produse petroliere,

Grupul Rompetrol cuprinde circa 40 de companii, cu activităţi în 13 ţări. Printre activităţile de bază se regăsesc rafinare, explorare, distribuţie, servicii industriale, logistică, marketing, dar şi servicii de turism şi transport aerian.

Grupul a realizat anul trecut o cifră de afaceri de circa 5,65 miliarde de dolari şi a prognozat pentru 2007 afaceri de 7,5 miliarde dolari şi un profit operaţional cuprins între 250 milioane dolari şi 270 milioane dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici