Patrimoniul si veniturile persoanelor fizice în vizorul ANAF, ce trebuie să ştie cei vizaţi - analiză

Numeroase persoane fizice, care îşi desfăşoară activitatea în domenii diferite, au primit, în ultimele luni, avize de verificare a situaţiei fiscale personale, scriu Alex Slujitoru, Director, Băncilă Diaconu şi Asociaţii şi Stela Andrei, Partener Asociat, Impozit pe venit şi contribuţii sociale, EY.

Urmărește
15496 afișări
Imaginea articolului Patrimoniul si veniturile persoanelor fizice în vizorul ANAF, ce trebuie să ştie cei vizaţi - analiză

Patrimoniul si veniturile persoanelor fizice în vizorul ANAF, ce trebuie să ştie cei vizaţi - analiză

Cum ANAF are în plan mai multe proiecte de digitalizare şi îmbunătăţire a conformării, inclusiv în domeniul schimbului de informaţii sau folosirea informaţiilor de la terţi, noua tendinţă nu este decât o acţiune firească. Aşadar, ce ar trebui să ştie cei ce au primit sau vor primi avizul?

În primul rând, nu te speria dacă nu te afli în situaţia de a fi ascuns veniturile obţinute şi de a nu-ţi fi plătit obligaţiile fiscale, arată articolul.. Dacă primeşti un asemenea aviz de verificare, nu înseamnă automat că Fiscul te consideră necinstit sau că te suspectează de vreun prejudiciu adus statului. Avizul este semnul că analiza de risc efectuată de organul fiscal (procedură netransparentă şi care nu poate fi contestată) a identificat diferenţe între veniturile estimate şi cele declarate. Diferenţa trebuie să fie de minim 10%, dar nu mai puţin de 50.000 lei între veniturile estimate de ANAF şi veniturile declarate de tine în perioada impozabilă.

În al doilea rând, verificarea situaţiei fiscale personale poate viza orice persoană fizică, nu numai persoanele ce deţin o avere considerabilă, aşa cum s-a întâmplat în urmă cu ceva timp. Atunci, ANAF a întocmit o listă cu câteva mii de nume, a selectat câteva sute şi a verificat câteva zeci.

În al treilea rând, trebuie înţeles că scopul verificării nu este acela de a pedepsi contribuabilul pentru orice neconcordanţă sau greşeală (care bineînţeles că poate exista, nemaivorbind că, spre exemplu, mulţi contribuabili nu ştiu că trebuie să declare la ANAF inclusiv veniturile obţinute din şi în străinătate), ci de a creşte gradul de conformare, de a colecta sumele datorate de contribuabili bugetului de stat şi de a avea o imagine corectă asupra ponderii impozitului pe venit în buget şi a categoriilor de contribuabili care îl achită.

Pe de altă parte, trebuie avut în vedere că procedura verificării situaţiei fiscale personale nu este una facilă, dimpotrivă - mai ales din cauza dificultăţii completării în detaliu a declaraţiei de patrimoniu şi de venituri şi, mai ales, de a proba cu documente justificative informaţiile din cadrul acesteia (de exemplu, cu extrase de cont conţinând tranzacţiile zilnice atât din România, cât şi din străinătate / achiziţii cu o valoare mai mare de 15.000 lei etc). Însă, odată ce informaţiile sunt adunate, ordonate şi coroborate de documente-suport, contribuabilul va şti dacă datorează sau nu impozit suplimentar pe veniturile obţinute sau va afla dacă Fiscul a avut şi alte informaţii primite de la terţi, care au fost potenţial omise în procesul de declarare.

În final, reamintim tuturor contribuabililor că amnistia fiscală cu privire la debitele cu scadenţe anterioare datei de 31 martie 2020 este încă aplicabilă, ea presupunând achitarea debitelor principale în scopul anulării accesoriilor aferente. Astfel, de amnistie pot beneficia atât contribuabilii care, până la 30 iunie 2022, vor declara şi plăti impozit pe venit suplimentar de plată (dacă au sub-declarat anterior), cât şi cei pentru care va începe o verificare a situaţiei fiscale personale până la 30 iunie 2022, indiferent de momentul finalizării ei.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici