- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (10.03.2015, 14:38)
- Liviu Iancu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Patronate: Turismul a pierdut 50 milioane euro în acest an pentru că nu se emit vouchere de vacanţă
Industria turismului din România a pierdut de la începutul acestui an aproximativ 50 de milioane de euro pentru că nu se aplică legea voucherelor de vacanţă, care ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 ianuarie 2015, potrivit reprezentanţilor patronatelor din domeniu.
Urmărește
480 afișări
Patronate: Turismul a pierdut 50 milioane euro în acest an pentru că nu se emit vouchere de vacanţă (Imagine: Shutterstock)
"Dacă doar 5% dintre cei care au dreptul să primească vouchere de vacanţă le-ar fi primit de la 1 ianuarie, aşa cum prevede legea, am putea vorbi pentru acest an de 178 de milioane de euro care intră în circuitul economic. Ţinând cont că 30% dintre români îşi iau vacanţe în sistem early booking, achiziţionându-le în perioada ianuarie-martie, pentru a putea profita de reducerile din această perioadă, industria turismului a pierdut, din calculele noastre, în jur de 50 de milioane de euro, bani care nu au fost încasaţi pentru că, în mod ilegal, legea voucherelor nu se aplică încă", a spus marţi, într-o conferinţă de presă, Dragoş Răducan, vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).
El a calculat că în fiecare zi, din cauza neaplicării legii, industria românească a turismului pierde peste 700.000 de euro.
Alin Burcea, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) a explicat că dacă salariile sunt impozitate cu peste 80%, la voucherele de vacanţă impozitul este puţin peste 20%. În acest caz este normal ca orice firmă, fie de stat, fie privată, să vrea să acorde angajaţilor astfel de vouchere.
"Aceste vouchere sunt bune pentru economia României, pentru că turiştii pot merge doar pe teritoriul ţării, dar deşi acestea trebuiau aplicate de la 1 ianuarie, situaţia este exact ca acum un an, adică nimic", a afirmat el.
Reprezentanţii agenţiilor de turism şi hotelierilor de pe litoral au cerut vineri demisia Simonei Man de la conducerea Autorităţii Naţionale pentru Turism, acuzând-o că blochează proiecte precum emiterea voucherelor de vacanţă şi aplicarea impozitului forfetar, iar Man le-a răspuns că de vină este birocraţia.
Dragoş Răducan spune că, deşi patronatelor li s-au dat asigurări că se lucrează la legea voucherelor, aceasta încă nu se poate aplica.
"În aceste condiţii, ultimul termen care nu s-a dat pentru emiterea primului voucher a fost 15 martie. Pe 16 martie, dacă nu va funcţiona legea, comitetul director al FPTR a hotărât să înainteze o plângere penală împotriva instituţiilor care blochează aplicarea acestei legi", a afirmat el.
Răducan a arătat că în iunie anul trecut legea tichetelor de vacanţă a fost modificată, iar acestea au fost transformate în vouchere de vacanţă, care ar fi urmat să fie emise electronic de către ANT de la 1 iulie 2014. Din acel moment, a fost interzisă emiterea de tichete de vacanţă sau acordarea de prime, statul intenţionând să stimuleze acordarea de vouchere.
La solicitarea sindicatelor, spune Răducan, atât interdicţia, cât şi emiterea de vouchere au fost amânate pentru 1 ianuarie 2015. După această dată, statul permite ca atât firmele private, cât şi instituţiile publice, regiile autonome, societăţile şi companiile naţionale să acorde angajaţilor vouchere de vacanţă în valoare de maximum 6 salarii brute minime pe economie, cu care pot fi cumpărate pachete de servicii în unităţi de turism autorizate din ţară.
Cu toate acestea, nici după 1 ianuarie ANT nu a emis aceste vouchere, ceea ce a provocat un blocaj în piaţă.
Contactată de MEDIAFAX, Simona Man a răspuns că acuzaţiile care i se aduc sunt "răutăţi" cărora nu le vede sensul.
"Eu sunt aici făcând parte din echipa lui Victor Ponta şi îmi doresc ca turismul să poată puncta pozitiv şi Victor Ponta să fie mulţumit de prestaţia mea. Nu nu fac politică la ANT, ci administraţie", a spus ea.
Man a explicat că "degringolada" din instituţie a fost cauzată de o eroare de sistem care a făcut ca din bugetul instituţiei să fie tăiat ultimul zero, acesta scăzând astfel de zece ori.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
El este Alexandru, tânărul de 26 de ani mort în accident, fără să aibă vreo vină! Iubita lui e în stare gravă
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe