Patronatele au înţeles diferit poziţia FMI privind deficitul bugetar
„Am discutat despre reducerea deficitului bugetar şi aici s-a pus problema sustenabilităţii unui deficit mai mare de către Guvernul României (…) Singura chestie a fost că nu văd (cei de la FMI – n.r.) cum va fi susţinut, finanţat, un deficit mai mare, dar părerea mea sinceră este că am făcut un pas înainte şi am deschis o discuţie care va continua în mod clar”, a declarat vineri Ioan Cezar Corâci, preşedintele UGIR-1903, după întâlnirea patronatelor cu delegaţia FMI.
El a adăugat că speră ca Guvernul şi Banca Naţională a României să obţină o ţintă mai mare de deficit bugetar pentru 2011, faţă de 4,4% stabilită în acordul cu FMI.
De altfel, creşterea deficitului bugetar cu până la două puncte procentuale a fost singura propunere a UGIR-1903 la întâlnire.
Pe de altă parte, Dan Matei Agathon, purtătorul de cuvânt al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR), a declarat după discuţiile cu FMI că reprezentanţii instituţiei au transmis că ţinta de deficit nu este negociabilă.
„Ne-au spus că ţinta de deficit pentru 2011 va rămâne 4,4%, chiar mai mult că este nenegociabilă”, a spus Agathon.
Reprezentanţii patronatelor din România au declarat, înainte de întâlnirea cu FMI că vor propune delegaţiei instituţiei internaţionale reducerea cotei unice la 10%, a CAS la 41%, TVA la produsele agricole de 5% şi o ţintă de deficit bugetar pentru 2011 mai mare de 4,4%.