- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Patronatele cer anchetarea posibilelor abuzuri ale supermarketurilor
Patronatele şi sindicatele din industria alimentară solicită o anchetă confidenţială din partea Consiliului Concurenţei şi a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, care să investigheze posibilele abuzuri ale retailerilor faţă de furnizori.
Patronatele din sectorul alimentar cer anchetarea posibilelor abuzuri ale retailerilor
"Ancheta trebuie să aibă neapărat un caracter confidenţial pentru a permite producătorilor şi furnizorilor să îşi exprime liber nemulţumirile, fără pericolul de a suporta anumite repercursiuni din partea retailerilor. Ancheta trebuie făcută sub forma unor sondaje punctuale, pe anumite practici care pot fi considerate abuzuri, cum ar fi taxa din spatele facturii, taxa de intrare în magazine, taxa de raft, taxa de deschidere pentru noile magazine, taxa de catalog, taxa de promoţie", se arată într-un comunicat comun al mai multor patronate şi sindicate din agricultură şi industria alimentară.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Facturile la energie ar putea rămâne plafonate şi după 1 aprilie. Anunţul ministrului Burduja
-
Preşedinta Mexicului ripostează la comentariile lui Trump: Unele părţi ale SUA să fie redenumite „America mexicană”
-
Antony Blinken desconsideră comentariile lui Trump: Invazia Groenlandei nu se va întâmpla
Ancheta este solicitată de Asociaţia Română a Cărnii, Asociaţia Producătorilor din Industria Laptelui, Patronatul Naţional al Viei şi Vinului, Rompan, Federaţia Sindicală din Industria Alimentară şi Federaţia sindicatelor din agricultură Agrostar.
Potrivit reprezentanţilor industriei alimentare, unele dintre practicile abuzive se referă la plăţi solicitate de către supermaketuri furnizorilor ca precondiţie pentru a fi înscrişi pe lista de furnizori, contribuţii financiare în schimbul promovării produselor, acordarea de discounturi anticipate, compensaţii atunci când profiturile la vânzare au fost mai mici decât cele furnizate, plăţi pentru acoperirea produselor pierdute, contribuţii pentru amenajarea şi deschiderea de noi magazine sau reducerea preţurilor, sub ameninţarea de a nu le mai primi produsele la raft.
Aceste practici ale reţelelor de retail au condus la majorări de preţuri, ca urmare a includerii tuturor discounturilor şi bonusurilor solicitate producătorilor, se arată în comunicat.
Reprezentanţii producătorilor agricoli şi din industria alimentară susţin că supermarketurile exercită un abuz de putere prin impunerea unor condiţii contractuale care le reduc substanţial profitul, duc la o creştere artificială a preţurilor şi falimentarea magazinelor de proximitate.
Patronatele şi sindicatele din industria alimentară şi din domeniul agriculturii propun realizarea unui Cod de Bune Practici Comerciale pentru supermarketuri, care să împiedice "abuzurile" magazinelor. Producătorii afirmă că supermarketurile le impun să nu comercializeze produsele la preţuri mai reduse în alte magazine, ceea ce conduce la o creştere artificială a preţurilor şi afectează afacerile magazinelor de proximitate şi a producătorilor mici, locali, tradiţionali, care nu pot satisface volumele şi condiţiile impuse de supermarketuri.
"Presiunea pe preţurile mici te sărăceşte şi te forţează să scazi calitatea", a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, preşedintele Federaţiei Romalimenta, Sorin Minea.
Potrivit preşedintelui Patronatului Naţional al Viei şi Vinului, Ovidiu Gheorghe, dezvoltarea excesivă a supermarketurilor şi hipermarketurilor are ca efect negativ limitarea diversităţii de produse pentru consumatori.
"Există 100-120 de producători de vin care comercializează în comerţul organizat, dintre care doar 20, maxim 30 de producători sunt prezenţi la raft pentru că supermarketurile impun condiţii care nu sunt suportabile. Produsele nu dispar numai de la raft, ci şi de la consumatori", a declarat Gheorghe.
"Uniunea Naţională a Patronatelor cu Capital Privat, care are ca membri patronatele din industria alimentară, cere autorităţilor de reglementare şi control să intervină, deşi au obligaţia să o facă, pentru stoparea acţiunilor şi practicilor de abuz de putere din poziţie dominantă a hipermarketurilor, supermarketurilor din România", se arată într-un comunicat al UNPCPR transmis, joi, agenţiei MEDIAFAX.Totodată, consumatorii trebuie să fie informaţi cu privire la modul în care este stabilit preţul produselor şi la siguranţa alimentelor, conform patronatelor.
Problema puterii supermarketurilor a fost ridicată şi în alte state din Uniunea Europeană şi nu numai.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO