Pentru a sprijini industria în timpul blocajelor cauzate de COVID-19, executivul german a redus taxa pe valoarea adăugată (TVA) pentru alimentele din restaurante la 7%, dar aceasta urmează să crească din nou la 19% până la sfârşitul anului.
Partidul FDP, care controlează Ministerul de Finanţe în cadrul coaliţiei de guvernare formată din trei partide, este de acord să se lase să expire scutirea fiscală, calculând că ar costa 3,3 miliarde de euro (3,5 miliarde de dolari) menţinerea ei în vigoare, în 2024.
Ministrul de finanţe, Christian Lindner, a precizat recent că guvernul va trebui să găsească fonduri din alte părţi dacă va trebui să o prelungească.
Cu toate acestea, aproximativ 12.000 de afaceri s-ar putea închide dacă TVA-ul va reveni la 19%, a declarat Guido Zoellick, preşedintele Asociaţiei germane a hotelurilor şi restaurantelor DEHOGA.
Potrivit unui sondaj DEHOGA, 93% dintre proprietarii de afaceri ar trebui să transfere clienţilor lor o creştere a impozitului pe mese, dar cheltuielile tot mai mari pentru mâncarea în oraş şi alte presiuni asupra bugetelor riscă să ţină clienţii acasă.
„M-aş aştepta la o reorientare a consumului în oraş către consumul acasă, deoarece mâncatul la restaurant devine relativ mai scump”, a declarat economistul ING Thijs Geijer, menţionând că acest lucru ar fi în beneficiul supermarketurilor şi al furnizorilor de supermarketuri.