Patru persoane trimise în judecată pentru corupţie în dosarul Electrocentrale Rovinari

  • Patru persoane acuzate de corupţie în dosarul Electrocentrale Rovinari au fost trimise în judecată.
  • Unul dintre inculpaţi este chiar directorul sucursalei Rovinari a complexului energetic.
Urmărește
301 afișări
Imaginea articolului Patru persoane trimise în judecată pentru corupţie în dosarul Electrocentrale Rovinari

Patru persoane trimise în judecată pentru corupţie în dosarul Electrocentrale Rovinari

Procurorii DNA arată că au trimis în judecată patru persoane fizice, dintre care una este Iosif Chircă, la data faptei director în cadrul Complexul Energetic Oltenia-Sucursala Electrocentrale Rovinari, cercetat sub control judiciar pentru luare de mită.

Prima persoană ar fi dat alteia 533.375 lei, în legătură cu influenţa pe care ar fi pretins că ar avea-o asupra conducerii a două societăţi cu capital majoritar de stat. De asemenea, i-ar fi dat 10.000 de euro lui Ecobescu Adrian Dorin, director al Centralei Termoelectrica Bucureşti Sud (CET SUD), punct de lucru al SC Electrocentrale Bucureşti SA (ELCEN), în legătură cu îndeplinirea unui act ce ar fi intrat în îndatoririle sale de serviciu.

„În contextul iniţierii, la data de 07.07.2023, de către o societate comercială cu capital majoritar de stat a unei procedurii de achiziţie publică prin licitaţie deschisă, ar fi realizat în data de 17.08.2023, o înţelegere asupra preţului ofertei cu inculpatul de la punctul 3, în calitate de director sucursală şi împuternicit al unei alte societăţi comerciale, în scopul de a denatura preţul de adjudecare a contractului de servicii. Această înţelegere ar fi avut drept consecinţă atât câştigarea licitaţiei la data de 25.08.2023, în condiţii neconcurenţiale, de către firma administrată de inculpat, cât şi afectarea preţului de adjudecare a contractului, în dauna societăţii comerciale cu capital majoritar de stat, cu suma de 134.698 lei fără TVA, reprezentând diferenţa de valoare”, transmit procurorii.

La instigarea unui alt inculpat, în decembrie 2023, în judeţul Gorj, ar fi remis în mod direct suma de 5.000 de euro lui Chircă Iosif, director al Sucursalei Electrocentrale Rovinari, în legătură cu îndeplinirea unui act ce ar intra în îndatoririle sale de serviciu.

Cea de-a doua persoană trimisă în judecată ar fi promis preşedintelui directoratului unei societăţi comerciale, cu capital majoritar de stat, martor, 15% (300.000 euro) din valoarea unui contract de 2.000.000 euro, având obiect servicii de arhivare, care ar fi urmat să fie atribuit în baza unei proceduri de licitaţie publică fraudată, dar şi 15% (120.000 euro) din valoarea unui contract de 800.000 euro având obiect servicii de arhivare, care ar fi urmat să fie atribuit prin achiziţie directă, şi ar fi dat martorului în legătură cu aceste promisiuni, în 5 tranşe, până la data de 21.01.2024, sumele de 45.000 lei şi 12.000 euro.

În mai 2023, ar fi pretins primei persoane 3,5% din valoarea facturilor emise de o societate comercială către două societăţi cu capital majoritar de stat, lăsând-o pe acesta să creadă că ar avea influenţă pe lângă conducerea acestora şi ar fi primit 533.375 lei.

Procurorii au instituit măsuri asiguratorii asupra unui apartament situat în Bucureşti, a sumelor de 45.000 lei şi 12.000 euro, a sumei de 5.000 euro consemnată de Chircă în conturi bancare deschise de ANABI şi a sumei de 134.698 lei.

Anterior, pe parcursul urmăririi penale, s-au încheiat 5 acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu:

- Ecobescu Adrian Dorin, la data faptei funcţia de director al Centralei Termoelectrica Bucureşti Sud (CET SUD) din cadrul ELCEN pentru luare de mită, fiind aplicată o pedeapsă cu închisoarea de 2 (doi) ani şi 8 (opt) luni suspendată sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 3 (trei) ani şi 3 (trei) luni

- cu 4 inculpaţi persoane fizice pentru complicitate şi/sau instigare la săvârşirea faptelor comise de către alţi inculpaţi, fiind aplicate pedepse cu închisoarea între 1(un) an şi 2 (doi) ani, suspendate sub supraveghere pe durata unor termene de supraveghere cuprinse între 2 (doi) şi 3 (trei) ani.

Toţi cei 5 inculpaţi care au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei au fost obligaţi la muncă neplătită în folosul comunităţii, pe perioade de 80-90 zile.

Rechizitoriul şi acordurile de recunoaştere a vinovăţiei au fost transmise Tribunalului Bucureşti.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici