Patru reactoare nucleare din Marea Britanie, oprite în urma unei defecţiuni

Filiala britanică a grupului francez de electricitate EDF a anunţat luni suspendarea a patru reactoare nucleare din nordul Angliei, din cauza unei probleme descoperite la unul dintre ele.

Urmărește
104 afișări
Imaginea articolului Patru reactoare nucleare din Marea Britanie, oprite în urma unei defecţiuni

Patru reactoare nucleare din Marea Britanie, oprite în urma unei defecţiuni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Inspecţia reactorului 1 de la centrala Heysham 1 a arătat o defecţiune la un cazan, în timpul operaţiunilor de mentenanţă demarate la începutul lui iunie, a explicat compania într-un comunicat.

Acest reactor este oprit de atunci, "în timp ce verificările continuă pentru a determina natura defecţiunii".

Ca măsură de precauţie, compania a decis să suspende pentru cel puţin opt săptămâni alte trei reactoare de acelaşi tip: unul la aceeaşi centrală din apropiere de Lancaster, pe coasta de vest, şi două la Hartlepool, pe coasta de nord-est a Angliei.

Suspendarea acestor reactoare, vechi de peste 30 de ani, intervine în momentul în care Marea Britanie vrea să-şi reînnoiască parcul nuclear, spre deosebire de alte ţări, ca Germania, care au decis să renunţe la acest tip de energie, după catastrofa de la Fukushima, Japonia, din martie 2011.

Guvernul britanic a anunţat în octombrie un acord cu EDF pentru construcţia a două reactoare EPR la Hinkley (sud-vest), un proiect de 16 miliarde de lire sterline (20 de miliarde de euro), care ar permite să furnizeze reţelei de electricitate 3,2 gigawaţi.

Constructorul francez de reactoare Areva şi grupurile chineze CGN şi CNNC sunt asociate la acest proiect, prevăzut să intre în funcţiune în 2023.

Cele patru reactoare pe care filiala EDF în Marea Britanie, EDF Energy, le-a întrerupt au intrat în funcţiune în 1983 şi urmează să fie oprite definitiv în 2019.

Cele două centrale Heysham 1 şi Hartlepool furnizează în mod normal o putere cumulată de aproape 1,2 gigawaţi.

EDF Energy a subliniat că operaţiunile de la celelalte şase centrale nucleare ale sale nu sunt afectate, deoarece unităţile acestora sunt de concepţie diferită.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici