PE şi Consiliul UE au ajuns la un acord privind bugetul pe 2014

Parlamentul European şi Consiliul UE au ajuns, în noaptea de luni spre marţi, la un acord privind bugetul Uniunii pe 2014, care cuprinde şi o înţelegere privind suplimentarea sumelor pe anul curent pentru ajutoarele acordate României, Germaniei, Cehiei şi Austriei.

Urmărește
98 afișări
Imaginea articolului PE şi Consiliul UE au ajuns la un acord privind bugetul pe 2014

PE şi Consiliul UE au ajuns la un acord privind bugetul pe 2014 (Imagine: Shutterstock)

"După 16 ore de negocieri am ajuns la un acord privind bugetul UE pe 2014. Sunt mulţumit de înţelegerea dintre Parlamentul European şi Consiliu care oferă atât de necesarele oportunităţi de investiţii pentru mediul de afaceri, pentru oamenii de ştiintă, pentru oraşele, regiunile şi studenţii din Europa", a declarat, marţi, comisarul european pentru buget, Janusz Lewandowski.

Oficialul european a menţionat "spiritul de cooperare" dovedit de Parlamentul European, de Preşedinţia lituaniană a UE şi de statele membre, precum şi "compromisurile pe care au fost dispuşi să le facă pentru a nu-i dezamăgi pe toţi cei care aşteaptă fondurile UE în întreaga Europă", a mai spus Lewandowski.

Acesta consideră că acordul încheiat în noaptea de luni spre marţi reprezintă "un pas crucial" în vederea adoptării viitorului bugetul multianual (2014-2020).

Acordul prevede plăţi în valoare de 135,5 miliarde de euro şi angajamente în valoare de 142,6 miliarde de euro. În ceea ce priveşte plăţile, au fost alocate suplimentar 500 de milioane de euro, faţă de propunerea iniţială a Consiliului UE.

În total, bugetul este mai mic cu 9,4% faţă de cel pe 2013.

Acordul prevede şi un pachet suplimentar pentru plata unor despăgubiri, în cadrul bugetului pe 2013, pentru Germania, România, Austria şi Cehia, în urma unor intemperii în 2013 şi 2012.

Comisarul UE pentru politică regională, Johannes Hahn, a anunţat, la 3 octombrie, că Executivul de la Bruxelles va aloca peste 360 de milioane de euro Germaniei, ca urmare a inundaţiilor grave suferite de aceasta în lunile mai şi iunie 2013. Ţările învecinate, Austria şi Cehia, care au suferit daune mai mici ca rezultat direct al inundaţiilor, vor beneficia de 21,6, respectiv 15,9 milioane de euro. Totodată, Comisia a decis să acorde României despăgubiri în valoare de peste 2,4 milioane de euro ca ajutor pentru acoperirea costului daunelor produse de seceta şi de incendiile de păduri din vara anului 2012.

Comisia Europeană a motivat ajutorul acordat României prin faptul că, în vara anului 2012, mai multe zone din ţară au avut "de suferit de pe urma temperaturilor extrem de ridicate care au provocat secetă". "Aceasta a avut drept consecinţe pierderea unei părţi semnificative a recoltelor, numeroase incendii de pădure şi de vegetaţie şi grave penurii de apă la nivelul populaţiei", se arată într-un comunicat al CE.

Sprijinul financiar, oferit din Fondul de solidaritate al Uniunii Europene, va ajuta la acoperirea costurilor de urgenţă suportate de autorităţile publice din cele patru state membre în urma dezastrelor.

Comisia pentru Buget a PE urmează să voteze, joi, suplimentarea bugetară pe 2013, precum şi exerciţiul bugetar pentru 2014-2020.

Parlamentul European are programat votul pentru bugetul multianual 2014-2020 pe 19 noiembrie, iar votul pe bugetul 2014, în sesiunea plenară din 20 noiembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici