- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Pensionarii germani aleg Ungaria lui Orban, atraşi de costurile mici şi politicile anti-imigraţie
Tot mai mulţi germani, în special pensionari, îşi părăsesc ţara pentru a se stabili în Ungaria, unde găsesc nu doar preţuri mai mici la case şi un cost al vieţii redus, ci şi un mediu politic pe care îl consideră mai apropiat de viziunea lor.
Pensionarii germani aleg Ungaria lui Orban, atraşi de costurile mici şi politicile anti-imigraţie
Datele oficiale arată că în 2022 trăiau în Ungaria aproximativ 22.100 de germani, jumătate dintre ei având peste 60 de ani. Numărul noilor veniţi a atins un vârf în 2021, când 4.036 de germani s-au mutat în ţara vecină, informează Reuters.
Andre Iwan, în vârstă de 55 de ani, este unul dintre ei. Împreună cu soţia sa, s-a mutat recent într-un sat de lângă Lacul Balaton, după ce a cumpărat terenul încă din 1998. Decizia de a părăsi estul Germaniei a fost grăbită, spune el, de taxele mari şi de politicile de imigraţie începute în 2015 de fosta cancelară Angela Merkel, când Germania a primit peste un milion de migranţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvern fără USR. Lasconi: Am vrut să fim la guvernare, dar ei nu nu ne vor
-
Predoiu, despre momentul în care vor fi ridicate barierele pentru intrarea în Schengen terestru
-
Expertiza medicală a capacităţii muncii va fi coordonată unitar la nivel naţional
„Pentru ei, Ungaria este o ţară sigură", explică Monika Varadi, sociolog la Centrul pentru Studii Economice şi Regionale HUN-REN din Ungaria. „Pot trăi aici destul de ieftin, pot găsi locuinţe şi spun că nu există migranţi... Ei percep situaţia din Germania ca pe o criză".
Experţii atrag însă atenţia că realitatea nu confirmă toate aceste percepţii. Ratele criminalităţii sunt similare în cele două ţări, iar sondajele arată că Ungaria are, la fel ca Germania, unul dintre cele mai scăzute niveluri de satisfacţie în viaţă din Europa.
Kristof Szombati, antropolog la Universitatea Humboldt din Berlin, subliniază că imaginea Ungariei ca alternativă la liberalismul occidental, promovată intens de guvernul Orban şi preluată de mass-media de extremă dreaptă din Europa, reprezintă un factor de atracţie pentru unii germani.
Totuşi, în timp ce mii de germani se mută în Ungaria, sute de mii de maghiari fac drumul invers, pentru a studia sau lucra în Germania, una dintre cele mai puternice economii europene.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 23:04
-
astăzi, 23:02
Ucraina primeşte 2 miliarde de dolari din active ruseşti îngheţate