- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (03.02.2024, 09:32)
- Tibi Oprea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Pentru finanţarea proiectului Neptun Deep din Marea Neagră, Romgaz vrea să emită prima tranşă de obligaţiuni, 500 mil. euro,
Pentru finanţarea proiectului Neptun Deep din Marea Neagră alături de OMV Petrom, producătorul şi furnizorul de gaze naturale Romgaz intenţionează să vândă obligaţiuni de 500 mil. euro în a doua jumătate a acestui an. Exclusiv ZF Corporate.
Urmărește
6189 afișări
Pentru finanţarea proiectului Neptun Deep din Marea Neagră, Romgaz vrea să emită prima tranşă de obligaţiuni, 500 mil. euro,
Pentru finanţarea proiectului Neptun Deep din Marea Neagră alături de OMV Petrom, producătorul şi furnizorul de gaze naturale Romgaz intenţionează să vândă obligaţiuni de 500 mil. euro în a doua jumătate a acestui an, care vor reprezenta prima tranşă din cadrul unui program de obligaţiuni medium term notes (MTN).
„Aşa cum am menţionat în comunicările anterioare şi în propunerea de buget pentru anul 2024, intenţia noastră este de a emite, prima tranşă de 500 mil. euro din cadrul unui program MTN în a 2-a jumătate a anului curent”, spune Răzvan Popescu, CEO-ul Romgaz, pentru ZF.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Bondurile vor fi emise pentru finanţarea investiţiilor, inclusiv partea de 50% din Neptun Deep. Anterior, compania de stat a anunţat că vrea să atragă 1 mld. euro printr-o emisiune de obligaţiuni desfăşurată în două etape de câte 500 mil. euro, restul finanţării până la aproximativ 2 mld. euro fiind asigurată din surse proprii.
„În perioada imediat următoare vom semna un contract cu o agenţie de rating de credit în vederea atribuirii în premieră a unui credit rating. De asemenea, suntem în proces de selecţie a unui consultant care să ne asiste în procesul de finanţare. Împreună cu acesta vom stabili structura de finanţare, vom selecta consorţiul de bănci care se va ocupa de întocmirea prospectului de emisiune şi listarea efectivă”, mai spune Răzvan Popescu.
Pentru 2024, Romgaz îşi propune un buget de investiţii de 4,4 mld. lei, din care 3,3 mld. lei pentru finanţarea Romgaz Black Sea LTD. Începând cu 1 august 2022, Romgaz finanţează activitatea de exploatare şi efectuarea lucrărilor de investiţie ale Romgaz Black Sea, adică acordă finanţare către Romgaz Black Sea şi înregistrează venituri din dobânzi.
„Restul de 1,1 miliarde lei reprezintă investiţii în dezvoltarea potenţialului de producere energie electrică prin continuarea şi finalizarea construirii centralei electrice cu ciclu combinat cu turbine cu gaze – Iernut şi realizarea/continuarea formalităţilor pentru construirea unui parc fotovoltaic cu o putere instalată de aproximativ 40 MW, continuarea lucrărilor de cercetare geologică prin forarea de noi sonde de explorare pentru descoperirea de noi rezerve de gaze naturale (foraj sonde de explorare), dezvoltarea potenţialului de producţie prin asigurarea de noi capacităţi pe structurile existente (investiţii în foraj sonde de exploatare, instalaţii tehnologice de suprafaţă pentru exploatarea gazelor naturale la sondele rămase pe gaze, staţii de uscare, conducte colectoare, staţii de comprimare) şi în reechipări/reactivări – reparaţii capitalizabile la cca.160 de sonde de exploatare”, completează CEO-ul.
Romgaz şi-a bugetat pentru 2024 un profit net individual de 2,57 mld. lei, în urcare cu 2,4% faţă de profitul net de 2,51 mld. lei preliminat pentru 2023. Pe de altă parte, rezultatul estimat în 2025 ar fi cu 20,3% mai mic faţă de cel bugetat pentru anul anterior, iar cel din 2026 este aşteptat să scadă cu 42,2% comparativ cu 2025.
În ceea ce priveşte veniturile totale, acestea sunt aşteptate să scadă cu 10,8% în 2024 faţă de 2023, de la 9,4 mld. lei la 8,4 mld. lei, să urce cu 20,9% în 2025 faţă de 2024, până la 10,2 mld. lei şi cu 1,3% în 2026 faţă de 2025, la 10,3 mld. lei. Cheltuielile ar urma să scadă cu 4,7% în acest an, de la 6 mld. lei la 5,1 mld. lei, conform datelor agregate de ZF din bugetul de venituri şi cheltuieli al companiei.
„În domeniul exploatării zăcămintelor de hidrocarburi, cea mai mare provocare a anului 2024 este menţinerea declinului de producţie de gaze naturale sub 2,5%, obiectiv strategic al SNGN Romgaz SA, în condiţii de siguranţă, fiabilitate operaţională şi cu accent pe atenuarea efectelor generate de schimbările climatice”, explică Răzvan Popescu ce va impacta în continuare activitatea şi rezultatele companiei.
Romgaz are 19,7 mld. lei capitalizare şi este controlată în proporţie de 70% de statul român, prin Ministerul Energiei. Acţiunile SNG se tranzacţionează în urcare cu 27,9% în ultimul an, pe fondul unor tranzacţii de 850 mil. lei, arată datele BVB.
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe