Performanţa programului stabilit de România cu FMI, analizată la 15 septembrie

Prima analiză a performanţei implementării programului stabilit de România cu Fondul Monetar Internaţional va fi realizată pe baza ţintelor pentru finele lunii iunie, la data de 15 septembrie, când ar urma să intre în rezerva BNR şi a doua tranşa a împrumutului de la instituţia internaţională.

Urmărește
31 afișări
Imaginea articolului Performanţa programului stabilit de România cu FMI, analizată la 15 septembrie

Performanţa programului stabilit de România cu FMI, analizată la 15 septembrie (Imagine: Mediafax Foto)

Reprezentantul FMI pentru România şi Bulgaria, Tony Lybek, a afirmat recent ca următoarea misiune a instituţiei va veni în România la începutul lunii august.

În ceea ce priveşte ţintele trimestriale pentru anul 2010, acestea vor fi fixate în momentul celei de-a doua revizuiri a programului, respectiv pe 15 decembrie, care se va baza pe ţintele fixate pentru luna septembrie.

Următoarele două tranşe din împrumutul de la FMI, de 1,718 miliarde DST (circa 1,9 miliarde euro) şi, respectiv, 1,409 miliarde DST (circa 1,55 miliarde euro) ar urma să intre în rezerva BNR în lunile septembrie şi decembrie, potrivit memorandumului tehnic de înţelegere la acordul cu FMI, publicat miercuri.

Ţintele fixate pentru 2009 vor fi analizate la 15 martie 2010, în timp ce pragurile pentru martie şi iunie 2010 vor fi examinate pe 15 iunie şi, respectiv, septembrie.

"Pentru 2011, intenţionăm să aducem deficitul bugelui general sub 3% din PIB. Aprobarea unui buget pentru 2011, destinat atingerii acestui obiectiv va reprezenta un punct de referinţă structurale pentru cea de-a şasea analiză a programului, stabilită pentru 15 decembrie 2010 (pe baza datelor din septembrie 2009 - n.r.), potrivit scrisorii de intenţie transmisă de autorităţile române directorului general al FMI, Dominique Strauss-Kahn.

Ultima revizuire a programului va fi realizată în martie 2011 şi se va baza pe ţintele pentru finele anului 2010.

Din totalul de 11,443 miliarde de DST-uri (echivalentul a 12,95 miliarde de euro sau 17,07 miliarde dolari la momentul anunţului privind ajungerea la un acord pentru un împrumut stand-by), pe care România le va primi conform înţelegerrii cu FMI, în 2010, în rezerva BNR vor intra patru tranşe, în martie (766 milioane DST), iunie (768 milioane DST), septembrie (769 milioane DST) şi decembrie (769 milioane DST).

Ultima tranşă din împrumutul de la FMI, de 874 milioane de DST, este programată pentru martie 2011.

DST este unitatea de cont a FMI, în care se calculează şi contribuţiile ţărilor membre. Un DST este cotat în prezent la aproximativ 1,1 euro.

Autorităţile române au convenit, la finele lunii martie, cu reprezentanţii FMI asupra unui acord stand-by pe 24 de luni cu instituţia financiară pentru 12,95 miliarde euro, bani care intră în rezerva BNR, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici