- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Persoanele fizice cu venituri ce depăşesc cu 50.000 lei sumele declarate vor plăti 16% pe diferenţă
Persoanele fizice ale căror venituri reale depăşesc cu cel puţin 50.000 lei sumele declarate vor plăti un impozit de 16% aplicat la diferenţa dintre cele două valori, a anunţat ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu.
Persoanele fizice cu venituri ce depăşesc cu 50.000 lei sumele declarate vor plăti 16% pe diferenţă (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)
Decizia a fost luată, joi, de Guvern, prin modificarea Codului Fiscal.
Potrivit ministrului Finanţelor, veniturile nedeclarate vor fi identificate pe baza cheltuielilor efective, a fluxurilor financiare (când sunt înregistrate operaţiuni de încasări şi plăţi fără un venit declarat) şi a patrimoniului (când sunt sesizate creşteri de avere).
"Toţi cei care nu şi-au declarat veniturile, mă refer la persoanele fizice, iar în momentul controlului nu pot demonstra natura acestora, vor fi impozitaţi cu 16%. Se va utiliza metoda cheltuielilor efective - deci pe baza cheltuielilor efectuate de orice persoană organele fiscale vor impozita, pentru că fiecare cheltuială are o sursă, metoda fluxurilor financiare - pe baza plăţilor şi încasărilor efectuate de orice persoană care nu are venituri, şi metoda patrimoniului - când o persoană care nu a declarat venituri are o creştere de avere", a spus ministrul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Acţiunea de control va fi iniţiată în cazul în care organul fiscal constată, prin aceste metode, o diferenţă de minimum 10% între venitul real şi cel nedeclarat. Dacă în urma controlului persoana verificată nu poate prezenta acte justificative pentru o diferenţă de venituri ce depăşeşte 50.000 lei, atunci va fi aplicat impozitul de 16%.
"Dacă diferenţa este mai mică de 10%, dar mai mare de 50.000 lei, atunci se trece la impozitare. Dacă nu, procedura s-a închis. Sunt venituri care se declară anual, altele care se declară lunar şi se compară ce venituri a avut persoana respectivă cu cheltuiala efectuată. Persoana are dreptul să dovedească cu documente că acea cheltuială provine dintr-un venit impozabil", a explicat Ialomiţianu.
El a precizat că impozitul va fi aplicat "persoanelor cu venituri foarte mari".
"Vor fi verificate persoanele cu vernituri foarte mari, este exact ca în Statele Unite, 1% din persoanele mari asigură 40% din cheltuielile bugetare. Trebuie să introducem aceste metode dacă dorim să avem succes în prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale", a afirmat Ialomiţianu.
În finalul conferinţei de presă pe tema controlului marilor averi, ministrul Finanţelor a urat, zâmbind, jurnaliştilor, Crăciun fericit, spunând că speră ca anul care vine să aducă linişte atât familiilor acestora, cât şi "celor care conduc trusturile de presă".
Prin scrisoarea suplimentară de intenţie convenită cu Fondului Monetar Internaţional la finalul misiunii de evaluare din octombrie-noiembrie, obţinută şi prezentată luna trecută de MEDIAFAX, Guvernul a promis că, până la finele lunii decembrie, va aproba o ordonanţă de impozitare a averilor mari ale persoanelor fizice şi va extinde criteriul de definire a venitului impozabil, astfel încât să taxeze toate câştigurile provenind din surse pentru care nu sunt acceptate scutiri.
Elaborarea ordonanţei a fost asumată de Guvern şi în ultimele două scrisori semnate cu FMI, dar termenul de finalizare a actului normativ a fost amânat succesiv, de la jumătatea lunii august la sfârşitul lunii noiembrie şi, acum, la finele lunii decembrie 2010.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO