- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (19.03.2014, 17:27)
- Raluca Ghinea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Persoanele fizice vor putea plăti în numerar la cumpărarea de case şi maşini în limita a 10.000 lei
Finanţele au eliminat din proiectul de lege privind plăţile în numerar interdicţia de tranzacţionare a imobilelor şi autovehiculelor cu banii jos şi au introdus un plafon de 10.000 de lei la fiecare cumpărare, la fel ca în cazul tranzacţiilor generale între persoane fizice.
Urmărește
13882 afișări
Persoanele fizice vor putea plăti în numerar la cumpărarea de case şi maşini în limita a 10.000 lei (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
"O modificare notabilă adusă de noul proiect de lege o reprezintă eliminarea prevederii potrivit căreia contravaloarea achiziţiilor de bunuri imobile şi autovehicule se achită numai prin instrumente de plată fără numerar, indiferent de valoarea acestora. În acest sens, potrivit noului proiect de lege, aceste tranzacţii urmează să se efectueze cu încadrarea în limita generală privind tranzacţiile efectuate între persoanele fizice, respectiv în limita plafonului zilnic de 10.000 lei/tranzacţie. În cazul operatorilor economici, aceste tranzacţii se vor efectua în limita plafonului de 10.000 lei pe zi", se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice (MFP).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Războiul din Ucraina, ziua 1006. Rusia se pregăteşte să pătrundă în sudul regiunii Doneţk, afirmă armata ucraineană / Consilierul pentru securitate al lui Trump cere încetarea escaladării în Ucraina
-
Presa rusă vorbeşte despre Călin Georgescu: a insistat cu prudenţă pentru normalizarea relaţiilor cu Rusia
-
Agenţia rusă Ria Novosti anunţă victoria lui Călin Georgescu pe care îl numeşte "aliniat al Rusiei"
La finele lunii februarie, în urma unei dezbateri la sediul MFP pe marginea proiectului de act normativ, secretarul de stat Dan Manolescu a declarat că vor lua în calcul posibilitatea impunerii unui plafon la tranzacţiile cu imobile şi autovehicule plătite în numerar, de 10.000 lei, ca în cazul tranzacţiilor generale între persoane fizice, sau chiar mai ridicat, de 50.000 de lei pentru bunuri imobile.
"A fost o propunere ca în zona tranzacţii imobile şi cu autovehicule să existe totuşi un plafon, poate cel de 10.000 de lei care există în general pentru tranzacţii între persoane fizice sau poate chiar mai mari, pentru că sunt anumite tipuri de bunuri care au valoare mai mare şi ar trebui să fie un plafon extins poate la 50.000 pentru bunuri imobile, nivel peste care tranzacţiile să se facă totuşi prin instrumente de plată fără numerar", a spus Manolescu.
El a arătat că la acest tip de tranzacţii pot exista probleme şi un astfel de plafon ar rezolva unele inconvenienţe care pot apărea în cazul unor tranzacţii efectuate în zona rurală.
Ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, a reafirmat marţi că plafonarea plăţilor în numerar este o măsură "foarte bună" pe care intenţioneză să o ducă până la capăt.
"Se ştie că plafonarea plăţilor în numerar reduce evaziunea, reduce spălarea banilor şi toate operaţiunile negative corelate", a explicat Petrescu.
La începutul anului, Ministerul Finanţelor a elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă, prezentât de MEDIAFAX, care releva că Guvernul vrea să interzică plata în numerar pentru cumpărările de terenuri, case şi maşini, indiferent de valoarea acestora, atât cumpărătorul, cât şi vânzătorul riscând o amendă de 20% din valoarea tranzacţiei.
Această prevedere urma să fie valabilă atât pentru firme, cât şi pentru populaţie şi cuprindea toate tipurile de imobil, precum şi orice fel de autovehicul, indiferent dacă este la prima vânzare sau second-hand.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a avut o poziţie critică faţă de unele prevederi, declarând că limitarea plăţilor în numerar, mai ales la tranzacţii cu terenuri, aminteşte de dictonul "drumul spre iad e pavat cu bune intenţii". Isărescu a opinat atunci că iniţiatorii nu cunosc birocraţia mare a unei astfel de tranzacţii şi se miră că multe terenuri sunt nelucrate.
De asemenea, Guvernul introducea noi plafoane privind plăţile maxime pe care firmele le pot efectua zilnic în numerar, precum şi plăţile în numerar pe care poate să le facă populaţia către firme.
Astfel, plăţile în numerar pe care le pot efectua firmele între ele şi către persoane fizice urma să fie limitate la 2.000 de lei pe zi, de la 10.000 de lei pe zi, respectiv 5.000 de lei pentru un singur furnizor, şi să fie introdus un plafon de 10.000 de lei pentru astfel de plăţi între persoanele fizice.
În prezent, plafoanele zilnice pentru plăţile în numerar între firme sunt de 10.000 de lei pe zi, respectiv de 5.000 de lei către acelaşi furnizor şi de 10.000 de lei în cazul plăţilor către reţelele de magazine de tipul Cash&Carry, nivel care va fi păstrat.
P:roiectul de lege publicat miercuri de MFP prevede păstrarea plafoanelor din prezent, fără a le reduce la 2.000 de lei.
Totodată, a fost extinsă limitarea plăţilor în numerar, în cadrul plafonului de 5.000 lei/persoană şi 10.000 lei pe zi, şi la alţi operatori economici decât persoane juridice, precum persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesionişti, persoane fizice care desfăşoară activităţi în mod independent, asocieri şi alte entităţi cu sau fără personalitate juridică.
Noul proiect prevede, ca o noutate, exceptarea de la aplicarea plafonului de încasări în numerar stabilit de lege de către firme persoanelor fizice, respectiv de la interdicţia de fragmentare a încasărilor şi a livrărilor/prestărilor de servicii, în cazul livrărilor de bunuri şi prestărilor de servicii care se efectuează cu plata în rate, cu condiţia să existe contractele de vânzare-cumpărare care prevăd o astfel de modalitate de vânzare, respectiv de încasare a sumelor.
De asemenea, firmele vor avea posibilitatea să restituie persoanelor fizice sumele în numerar, indiferent de nivelul acestora, în cazul returnării de bunuri de către persoanele fizice sau neprestării de servicii către acestea, în condiţiile în care la data restituirii persoanele declară pe propria răspundere că nu mai deţin cont bancar.
"În ceea ce priveşte relaţia operatori economici - persoane fizice, în actuala formă a proiectului de lege, plafonul de încasări în numerar efectuate de operatorii economici de la persoane fizice, reprezentând cesiuni de creanţe, primirea de împrumuturi sau alte finanţări, a fost majorat la 5.000 lei/persoană/zi, faţă de 2.000 lei/persoană/zi propus în varianta anterioară a proiectului de lege. Şi în cazul plăţilor în numerar efectuate de operatorii economici către persoanele fizice reprezentând contravaloarea unor achiziţii de bunuri sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanţe sau alte drepturi şi restituiri de împrumuturi sau alte finanţări, a fost propus un plafon zilnic de 5.000 lei/persoană, faţă de 2.000 lei/persoană cât era în varianta anterioară",se arată în comunicatul MFP.
Nivelul prevăzut al amenzilor în cazul nerespectării plafoanelor a fost crescut în noul proiect cu cinci puncte procentuale, de la 20% la 25% din suma încasată sau plătită care depăşeşte plafonul pentru fiecare tip de operaţiune, dar nu mai puţin de 100 lei.
În schimb, au fost păstrate nivelurile amenzilor pentru acordarea de către operatorii economici a unor avantaje clienţilor la efectuarea de plăţi în numerar, fiind cuprinse între 3.000 de lei şi 4.500 de lei.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Diaspora răstoarnă TOT ce se știa! Marcel Ciolacu nu există în rezultatele de peste graniță
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 08:50
-
astăzi, 08:41