Perspectivele economice ale României se menţin pe primul loc în Europa Centrală şi de Est

Perspectivele economice ale României pe termen de şase luni s-au menţinut în august pe primul loc în Europa Centrală şi de Est (ECE), în contextul înrăutăţirii mai reduse a aşteptărilor faţă de majoritatea statelor din regiune, potrivit unui sondaj al institului ZEW.

Urmărește
823 afișări
Imaginea articolului Perspectivele economice ale României se menţin pe primul loc în Europa Centrală şi de Est

Perspectivele economice ale României se menţin pe primul loc în Europa Centrală şi de Est (Imagine: Shutterstock)

Indicele care măsoară percepţia analiştilor pentru următoarele şase luni a scăzut cu 11 puncte, la -0,1 puncte. Pe locul al doilea s-a plasat Polonia, al cărei indice a coborât cu 12 puncte, la -15,2 puncte.

Cel mai mare declin al încrederii a fost consemnat de Cehia, cu 28,9 puncte, la -31,5 puncte, urmată de Ungaria, cu 23,2 puncte, la 15,7 puncte.

Toate ţările de regiunea ECE analizate au consemnat scăderi ale percepţiei analiştilor.

La nivelul ECE, indicele aşteptărilor economice a pierdut 21,4 puncte şi a atins -26,4 puncte, se arată în sondajul realizat de ZEW în colaborare cu grupul austriac Erste.

În privinţa situaţiei economică actuale, România a rămas pe penultimul loc în regiune, înaintea Ungariei. Indicele pentru România a pierdut 12,9 puncte, coborând la -40,7 puncte. În cazul Ungariei, indicele a scăzut cu 14,7 puncte, la -47,2 puncte.

În Europa Centrală şi de Est, percepţia pentru situaţia economică actuală a evoluat negativ cu 10,1 puncte, la 2,8 puncte.

Aşteptările pentru Bursa de la Bucureşti aproape au stagnat în august, indicatorul referitor la evoluţia indicelui BET, care include cele mai lichide zece acţiuni de pe bursă, consemnând o scădere de numai 0,2 puncte, la 17,9 puncte. Bursa din România a coborât însă puternic şi se află abia pe locul 7 din 10, faţă de restul burselor din regiune, care au înregistrat îmbunătăţiri semnificative ale percepţiei.

Indicele care măsoară aşteptările pentru evoluţia leului a scăzut cu 8,6 puncte, la 17,9 puncte. Singurele monede pentru care indicele a scăzut sunt leul, zlotul polonez şi kuna croată.

La sondajul efectuat în intervalul 4-18 iulie au participat 70 de analişti. Sondajul include, în regiunea Europei Centrale şi de Est, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Ungaria, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia şi Turcia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici