- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (30.08.2013, 13:11)
- Ana Maria Petcana
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Peste 50 de companii româneşti în topul celor mai mari firme din Europa Centrală şi de Est
România a urcat două locuri, pe trei, între statele din Europa Centrală şi de Est (ECE) după numărul companiilor din Top 500 al celor mai mari firme din regiune realizat de Coface, dar a rămas pe locul cinci în ceea ce priveşte valoarea cifrei de afaceri şi a profitului net realizat de acestea.
Urmărește
1460 afișări
Peste 50 de companii româneşti în topul celor mai mari firme din Europa Centrală şi de Est (Imagine: Shutterstock)
"Pentru prima dată, România a eliminat Ucraina de pe podium şi a urcat de la locul cinci până la al treilea. Acest lucru poate fi explicat printr-o creştere cu 22,7% a numărului de companii şi un total de 54 de companii în clasament", se arată într-un raport al Coface.
Primele două ţări în funcţie de numărul companiilor din Top 500 sunt Polonia şi Ungaria.
Cifra de afaceri a celor 54 de companii din România aflate în topul Coface a crescut cu 10,8% anul trecut, comparativ cu 2011, la 48,55 miliarde euro, iar profitul net a urcat cu 37,7%, la 2,19 miliarde euro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Atac terorist în Magdeburg, Germania: Un BMW a intrat într-o mulțime la Târgul de Crăciun. Au fost confirmați 11 morți și 60-80 de răniți
-
Trump va cere statelor membre NATO să crească cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB. FT: Intenţionează să continue să furnizeze ajutor militar Ucrainei.
-
Elon Musk, atac la adresa CCR şi anularea alegerilor din România: "Cum poate un judecător să anuleze alegerile şi să nu fie considerat un dictator" / Reacţia lui Călin Georgescu
-
De ce a investit Dan Şucu 40 mil. euro în celebrul club de fotbal Genoa? Interviu exclusiv la ZF Live. Dan Şucu: După Rapid, Genoa este următorul pas în crearea unui grup multichannel de cluburi de fotbal
După nivelul afacerilor, România este devansată de Polonia (cu 171 de companii şi o cifră de afaceri cumulată de 233,8 miliarde euro), Ungaria (66 de companii şi 89,8 miliarde euro), Cehia (46 de companii şi 68,3 miliarde euro) şi Ucraina (47 de companii şi 62 miliarde euro).
În funcţie de profitul net, companiile româneşti sunt depăşite de cele din Polonia (8,4 miliarde euro), Ungaria (2,5 miliarde euro), Cehia (2,48 miliarde euro) şi Slovacia (2,46 miliarde euro).
Cele mai bine poziţionate companii din România în Top 500, sunt OMV Petrom, pe locul 18, OMV Petrom Marketing, pe poziţia 30, Automobile Dacia, pe 34, şi Rompetrol Rafinare, pe 36. Topul mai include companii precum Rompetrol Downstream, Petrotel - Lukoil, British American Tobacco, Kaufland România, Metro Cash& Carry, Carrefour, Selgros, Orange, Vodafone, Mediplus, Farmexpert, Romgaz sau Alro.
Din punct de vedere al numărului de angajaţi, România ocupă locul 4, cu 186.229 de persoane, fiind devansată de Polonia (peste 1 milion), Ucraina (614.260) şi Ungaria (204.144).
Potrivit Coface, cei 500 de jucători din regiune şi-au majorat cifra de afaceri cu 5% anul trecut, ajungând la peste 628 miliarde euro, dar această performanţă nu a condus la o dezvoltare stabilă a profitului net, care au scăzut cu aproape 32%, la 20 miliarde euro. Numărul angajaţilor din companiile aflate în clasament a crescut cu 1,5%.
"Chiar şi pentru partea emergentă a Europei, 2012 şi 2013 au fost ani dificili, dar analiza primelor 500 de companii ne arată, chiar şi în vremuri economice tulburi, că potenţialul de creştere este prezent. Cifra de afaceri a statelor emblematice din CEE a crescut cu 5%, demonstrând astfel importanta lor nu numai în regiune, ci şi în întreaga Europa şi în alte ţări cu care au dezvoltat parteneriate comerciale", a declarat, în raport, Katarzyna Kompowska, director executiv al Coface Central Europe.
Industria de petrol şi gaze are din nou cea mai mare pondere în clasamentul realizat de Coface, 65 de companii generând afaceri de 162 miliarde euro anul trecut, cu 6% peste valoarea din 2011.
Cea de-a doua poziţie - la o distanţă semnificativa de prima - este ocupată furnizorii de energie, din care 51 de companii nu au atins nici măcar jumatate din valoarea cifrei de afaceri a industriei de petrol şi gaze. Rata medie de creştere în acest sector este promiţătoare, de 11%, dar companiile au reacţionat la cererea redusă de energie din cauza recesiunii, prin disponibilizarea personalului (-12,9%) şi au suferit o scădere bruscă a profitului, arată Coface.
Industria auto a reuşit să intre în Top 3 sectorial, 42 de companii realizând o cifră de afaceri cumulată de aproximativ 63 miliarde euro. Cele mai mari cote în sectorul auto revin Cehiei şi Slovaciei (Skoda Auto, Volkswagen Slovacia şi Kia Motors).
"De asemenea, câţiva perfomeri ai studiului pot fi luaţi în considerare pentru acest sector, ca de exemplu Mercedes-Benz Manufacturing Ungaria sau Ford România. Deşi profitul net a scazut cu aproape 33%, companiile din sectorul auto au angajat suplimentar 6.500 de persoane", menşionează raportul.
Cele mai mari creşteri ale cifrei de afaceri au fost raportate de către companiile de distribuţie auto, industrie alimentară şi comerţul cu ridicata. În cadrul Top 500 CEE, mai multe sectoare au prezentat tendinţe descendente, precum constructţile, electronica, industria metalelor, mineritul şi telecomunicaţiile.
Cele mai mari trei companii din Europa Centrală şi de Est sunt Polski Koncern Naftowy Orlen din Polonia, din domeniul petrol şi gaze, MOL Ungaria şi Skoda Auto Cehia.
Grupul Coface este unul dintre liderii mondiali în asigurările de credit.
Citește pe alephnews.ro: FT: Donald Trump va cere statelor NATO să îndeplinească ținta de 5% pentru cheltuielile de apărare
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentagonul a confirmat că SUA are în prezent aproximativ 2.000 de trupe desfășurate în Siria. O delegație urmează să discute cu gruparea HTS
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Joe Biden, președinte doar pe hârtie: dormea tot timpul și delega totul. Cine trăgea de fapt sforile la Casa Albă?
CANCAN.RO
E oficial, vin ninsorile în București! Pe ce dată ninge, potrivit meteorologilor weather.com
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe