Împrumutul de 110 milioane de euro acoperă aproximativ 80% din costuri.
BERD va contribui cu 70 milioane de euro din valoarea totală a creditului, în timp ce diferenţa de 40 milioane de euro va fi asigurată în cote egale de un sindicat bancar format din Erste Bank, BCR şi Caixabank.
De asemenea, Hidroelectrica va contribui cu fonduri proprii de 26,9 milioane de euro la finanţarea retehnologizării hidrocentralei Stejaru Bicaz. Lucrările sunt estimat să se deruleze în perioada 2011-2018.
Potrivit directorului general al Hidroelectrica, Constantin Trihenea, investiţia va fi recuperată într-un interval „orientativ”de 15 ani, în funcţie de condiţiile de pe piaţa energetică.
Acordul a fost semnat la Ministerul Economiei, acţionarul majoritar al Hidroelectrica, de directorul BERD responsabil pentru domeniul energetic şi al resurselor naturale, Riccardo Puliti, directorul general al Hidroelectrica, Constantin Trihenea, şi secretarul de stat din Ministerul Economiei Claudiu Constantin Stafie.
„Sunt fericit că am semnat acest credit, care asigură continuarea programului de retehnologivare a hidrocentralelor construite între 1950 şi 1970. Prin această retehnologizare, centrala Bicaz va avea o viaţă prelungită cu 30 de ani”, a declarat Trihenea într-un comunicat.
Centrala Bicaz a fost construită între 1951 şi 1960 şi este prima unitate hidroenergetică de putere mare construită în România. Unitatea are o putere instalată de 210 MW.
Hidroelectrica operează 273 de hidrocentrale şi staţii de pompare care cumulează o putere instalată totală de 6.482 MW.