„Anul trecut am înregistrat 4,6 milioane de sosiri, dintre care în unităţile de cazare din Koln au fost 2,3 milioane de turişti. Statisticile din primele cinci luni ale acestui an indică o creştere de 3-4%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în special pe fondul evenimentelor organizate în Koln. Pentru întreg anul ne aşteptăm la un procent similar de creştere”, a afirmat Sommer.
El a adăugat că din cei 2,3 milioane de turişti înregistraţi anul trecut, doar 2.000 au fost români.
„Numărul românilor care vizitează Kolnul este încă redus, sperăm să crească în acest an. Pentru noi, principalele pieţe generatoare de turişti sunt Japonia, Marea Britanie şi SUA (…). În ceea ce priveşte românii care lucrează în Koln, numărul acestora depăşeşte 1.500”, a mai spus Sommer.
În Koln, principalul obiectiv turistic îl reprezintă Domul, pentru întreţinerea căruia municipalitatea alocă anual aproximativ şapte milioane de euro.
Din România, printre companiile aeriene care operează zboruri spre Koln se numără Germanwings, divizia low-cost a operatorului Lufthansa, precum şi Blue Air.
Potrivit directorului de comunicare al operatorului german, Andreas Engel, în primele şase luni gradul de ocupare a aeronavelor a fost de circa 90%.
„Pe zborurile spre Koln sunt perioade mai slabe din an în care înregistrăm un grad de ocupare de 50%, însă avem şi rate de 90%. Referitor la România, situaţia este stabilă comparativ cu celelalte pieţe de unde operăm. Este posibil ca în următoarea perioadă să renunţăm la unele destinaţii, însă nu vorbim aici de România, unde înregistrăm profit”, a spus Engel.
Germanwings mai operează din România zboruri spre Berlin şi Stuttgart, cu plecare din Bucureşti. Anul trecut, compania estima 80.000 de pasageri pe rutele din şi către România şi un grad mediu de ocupare de 80%.