- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Peste 60% dintre români rămân fără bani până la salariu tot timpul sau des
Peste 60% dintre români rămân fără bani de la o lună la alta tot timpul sau des, în contextul în care 65% din populaţia de peste 16 ani are dificultăţi în a-şi acoperi nevoile de zi cu zi, a declarat Manuela Stănculescu, cercetător la Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii, Academia Română.
Peste 60% dintre români rămân fără bani până la salariu tot timpul sau des (Imagine: Ovidiu Iordachi/Mediafax Foto)
Institutul pentru Economie Mondială din cadrul Academiei Române a realizat studiul în perioada 1 - 15 mai pentru Banca Mondială.
Potrivit studiului, indicele capabilităţii de administrare a banilor este în medie de 55,79%, pe o scară de 100%.
Doar 23% dintre românii respondenţi la sondaj ţin evidenţa veniturilor şi cheltuielilor. Totodată, 66% din populaţie nu ţine evidenţa veniturilor şi cheltuielilor, dar ştie câţi bani are disponibili, iar 70% dintre respondenţi au arătat că au o planificare a cheltuielilor lunare curente.
ULTIMELE ȘTIRI
-
„Oricine intră în parlament, intră în Rusia”, afirmă președintele Georgiei, Salome Zourabichvili
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
Un lucru îmbucurător este că 61% dintre români au declarat că nu se împrumută pentru a achita alte datorii.
Întrebaţi ce fac atunci când rămân fără bani de la o lună la alta, 75,3% dintre respondenţi au răspuns că reduc cheltuielile, 61,5% că împrumută bani de la rude, prieteni sau cunoştinţe, iar 42,2% că achiziţionează bunuri "pe caiet" de la magazine.
Doar 7,5% dintre respondenţi au spus că atunci când rămân fără bani de la o lună la alta lucrează în plus sau îşi iau un al doilea loc de muncă.
Pe de altă parte, întrebaţi cum utilizează banii care rămân în plus de la o lună la alta, 74,6% a răspuns că îi păstrează în numerar, 33,6% că îi cheltuiesc pe bunuri de consum şi 25,4% că îi economisesc sau că nu îi retrag din cont.
Stănculescu a arătat că principalii factori care determină capacitatea de administrare a banilor sunt venitul, gradul de alfabetizare financiară, nivelul de educaţie, generaţia şi aria rezidenţială.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO