- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Peste 72% din firmele care au fost închise în primele nouă luni nu aveau activitate
Peste 72% din firmele care au fost închise în primele nouă luni nu aveau activitate, a declarat preşedintele ANAF Sorin Blejnar, care consideră că lichidarea acestor societăţi nu a fost determinată de aplicarea impozitului minim.
Peste 72% din firmele care au fost închise în primele nouă luni nu aveau activitate (Imagine: Mediafax Foto)
"Considerăm că principalele cauze care au dus la oprirea activităţii acestor firme au fost renunţarea la societăţile comerciale nefuncţionale, restrângerea activităţii din motive de criză economică sau mutarea activităţii altundeva", a declarat Blejnar pentru MEDIAFAX.
El a arătat că, din cele 128.046 scocietăţi închise în perioada ianuarie-septembrie, 92.723, respectiv 72,4%, nu aveau activitate la momentul respectiv, iar 12.704 firme, reprezentând 10% din total, au avut un volum de activitate nesemnificativ, cu o cifră de afaceri lunară sub 100 de euro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Preşedintele ANAF a arătat că multe dintre firme s-au înregistrat ca persoane fizice autorizate (PFA) pentru a-şi organiza mai bine activitatea.
În perioada menţionată, au fost înfiinţate 51.845 de persoane fizice autorizate, cu aproape 3.000 mai multe decât pe întreaga perioadă din 2008, când numărul total de noi PFA a fost de 49.092.
Potrivit datelor ANAF, statul a încasat până în luna septembrie, la bugetul general consolidat, venituri de 592,8 milioane de lei din aplicarea impozitului minim.
Potrivit prevederilor unei ordonanţe de urgenţă care a intrat în vigoare de la 1 mai, firmele în cazul cărora impozitul pe profit a fost mai mic decât impozitul minim sunt obligate la plata unor sume calculate în funcţie de veniturile realizate.
Astfel, firmele plătesc un impozit minim anual cuprins între 2.200 lei (aproximativ 500 euro), dacă au venituri totale de până la 52.000 lei, şi 43.000 lei (circa 10.000 euro) pentru venituri de peste 129 milioane lei.
Contribuabilii care înregistrează profit plătesc în continuare un impozit de 16%, dar nu mai puţin de limita minimă aferentă intervalului de venituri în care se încadrează.
Introducerea acestui impozit a fost criticată de oamenii de afaceri, dar şi de reprezentanţii partidelor politice.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO