- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
COMUNICAT Peste 80 de milioane de ţigarete au fost capturate de autorităţi în primele şapte luni ale anului
- În primele şapte luni ale anului 2023 autorităţile române au confiscat peste 80 de milioane de ţigarete de contrabandă.
- Valoarea totală a acestora pe piaţa neagră este de peste 65 de milioane de lei.
- Obiectivul BAT este de a construi un viitor mai bun (A Better Tomorrow™), ceea ce implică susţinerea eforturilor de combatere a activităţilor de trafic ilicit.
Bucureşti, 2 august 2023 – În primele şapte luni ale anului 2023, autorităţile române au capturat peste 80 de milioane de ţigarete, cu peste 50% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Valoarea pe piaţa neagră a ţigaretelor de contrabandă reţinute în cele şapte luni se ridică la peste 65 de milioane de lei, conform datelor centralizate pe platforma www.stopcontrabanda.ro, singurul centralizator în timp real al capturilor de ţigarete de contrabandă din România.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Anul trecut media anuală a comerţului ilegal cu ţigarete a fost de 7,1%, aceasta fiind cea mai scăzută din ultimii 15 ani. Spre comparaţie, nivelul mediu atins de piaţa neagră de ţigarete înregistrat în România în anul 2010 era de 27% din totalul consumului. Un nivel scăzut al traficului ilicit cu ţigarete înseamnă implicit şi venituri mai mari la bugetul de stat.
BAT, cel mai mare jucător de pe piaţa tutunului din România, este şi unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, cu o contribuţie totală de 10,5 miliarde lei (2,1 miliarde euro) în accize şi taxe în 2022.
„Declinul continuu al pieţei negre este un efect pozitiv al eforturilor susţinute ale autorităţilor pentru combaterea contrabandei, dar şi al susţinerii unui cadru fiscal echitabil şi predictibil, iar scăderea activităţilor ilegale este direct corelată cu creşterea contribuţiilor industriei tutunului la bugetul de stat. Sperăm ca recentele iniţiative propuse în spaţiul public privind creşterea accizei la produsele din tutun şi nicotină nu se vor concretiza, deoarece o creştere de taxe în afara calendarului pe 5 ani adoptat cu mai puţin de un an în urmă va duce inevitabil şi la o creştere a pieţei negre. Metodele de introducere ilegală a ţigaretelor în ţară se diversifică permanent, iar activitatea reţelelor de crimă organizată pare a fi limitată doar de imaginaţia traficanţilor. Credem că tocmai în aceste momente este important ca factorii decizionali să susţină acest trend descendent prin asigurarea predictibilităţii fiscale necesare combaterii traficului ilicit care afectează direct consumatorii români, bugetul de stat, dar şi companiile plătitoare de taxe şi angajaţii lor”, a declarat Ileana Dumitru, Director juridic şi relaţii publice, Aria Europa de Sud – Est din cadrul BAT.
Conform Nanny State Index 2023, în România sunt cele mai mari taxe pentru produsele din tutun raportat la veniturile populaţiei şi la puterea de cumpărare, iar la polul opus, cu cele mai mici niveluri ale taxării tutunului, se află ţări precum Luxemburg, Austria sau Germania.
România are 2.000 de km de graniţă cu ţări non-UE, în care preţul tutunului poate fi de până la trei ori mai mic, iar fiecare container de ţigări ilegale înseamnă un milion de euro profit pentru reţelele de contrabandă.
Comerţul ilicit cu produse accizabile are un impact semnificativ asupra eforturilor guvernelor de a securiza venituri esenţiale în finanţarea şi sprijinirea serviciilor publice. Doar în perioada 2016-2022, România a pierdut încasări la bugetul de stat de circa 17.8 miliarde lei din cauza contrabandei cu ţigări.
Datele despre evoluţia capturilor de ţigarete de pe teritoriul României sunt centralizate în timp real pe platforma www.stopcontrabanda.ro, o iniţiativă BAT care are scopul de a susţine eforturile autorităţilor, prin centralizarea capturilor din întreaga ţară, dar şi de a informa consumatorii cu privire la efectele contrabandei cu ţigări asupra societăţii. Campania este desfăşurată în parteneriat cu Poliţia Română, Poliţia de Frontieră Română, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi Autoritatea Vamală Română. Campania „Stop contrabanda” a fost lansată de BAT în 2017, pentru a crea un punct unic de informare cu privire la contrabanda cu ţigări.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO