Zoellick a declarat, pentru FT, că Banca Mondială (BM) încearcă să găsească soluţii pentru sprijinirea regiunii, alături de Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi alte instituţii internaţionale, însă are nevoie de mai multă susţinere din partea Bruxelles-ului.
"Trebuie să existe sprijin şi din partea guvernelor europene. La 20 de ani după unificarea Europei în 1989, ar fi o tragedie să permitem acum dezbinarea Europei", a arătat preşedintele BM.
Apelul lui Zoellick pentru susţinerea statelor europene emergente a fost lansat odată cu prezentarea ambiţiilor Băncii Mondiale de a redresa, cel puţin parţial, sistemul global al finanţelor comerciale, în urma summit-ului G20 programat pentru luna aprilie.
Oficialul speră că BM, alături de guverne şi bănci, ar putea crea un fond de 25 miliarde de dolari pentru susţinerea sistemului finanţelor comerciale, Banca Mondială urmând să-şi asume cele mai riscante împrumuturi.
Comentariile lui Zoellick cu privire la Europa de Est survin solicitărilor venite din partea Austriei, Ungariei şi altor state din regiune pentru ajutoare din partea Uniunii Europene şi instituţiilor financiare internaţionale competente.
Citeşte şi:
BERD, BEI şi o filială a BM elaborează un plan de susţinere a băncilor din Europa de Est
Criza economică şi financiară din Europa de Est poate afecta ratingurile băncilor din Vest
România ar putea duce Austria în faliment, potrivit unei publicaţii austriece