Peste 90% din românii care contractează credite nu ştiu ce înseamnă DAE

Peste 90% din românii care au contractat un credit nu ştiu ce înseamnă termenul DAE (dobândă anuală efectivă), deşi 70% dintre clienţii instituţiilor de credit susţin că au înţeles condiţiile prevăzute în contract şi comisioanele aplicate împrumutului, potrivit unui studiu GEA.

Urmărește
26 afișări
Imaginea articolului Peste 90% din românii care contractează credite nu ştiu ce înseamnă DAE

Peste 90% din românii care contractează credite nu ştiu ce înseamnă DAE (Imagine: Mediafax Foto)

Doar 6,5% dintre cei care au obţinut un împrumut de la o instituţie financiară ştiu ce înseamnă DAE, în timp ce 34% explică greşit semnificaţia termenului, iar restul nu ştiu nimic despre acest indicator, relevă studiul "Creşterea creditului în România: Evoluţie şi perspective", realizat de Grupul de Economie Aplicată (GEA) la comanda Asociaţiei Societăţilor Financiare - ALB România.

Întrebaţi dacă au înţeles toate clauzele contractului şi comisioanele aferente împrumutului, 70% dintre participanţii la sondaj au răspuns că au înţeles tot, în timp ce restul spun că au întâlnit termeni financiari necunoscuţi, că nu au înţeles nimic sau că au avut nevoie de un consultant pentru a le explica.

"Este un semnal de alarmă pentru industria financiară şi autorităţi în egală măsură, care subliniază încă o dată necesitatea dezvoltării unei strategii de educaţie financiară la nivel naţional. ALB intenţionează să se implice în proiectarea şi implementarea unei asemenea strategii, prin crearea unui grup de lucru la care invităm să adere reprezentanţi ai întregii industrii şi ai instituţiilor publice cu responsabilităţi în acest domeniu", a afirmat, într-un comunicat, preşedintele Consiliului pentru Credit de Consum din cadrul ALB, Dragoş Marinescu.

Conform studiului, 70% dintre cei care au contractat un credit spun ca au citit întotdeauna contractele pe care le-au încheiat la primirea creditului, 15,5% au citit doar anumite paragrafe, în timp ce 14,5% nu au citit contractul pentru că se grăbeau sau li se părea inutil, întrucât oricum nu puteau modifica nimic.

Referitor la comportamentul de plată, 86,2% din respondenţi au declarat că nu au întârziat niciodată cu plata unei rate, în timp ce 6,4% au întarziat doar o dată şi doar 4% au înregistrat întârzieri de mai multe ori.

Majoritarea participanţilor la sondaj, respectiv 76%, nu ar putea să strângă de urgenţă 1.000 de lei fără să apeleze la un împrumut de la o instituţie financiară, în timp ce restul ar avea posibilitatea să facă rost de această sumă.

Referitor la valoarea ratei pe care şi-ar permite să o achite lunar, 46% din persoanele chestionate au spus că nu îşi pot permite nicio rată şi doar 8% ar putea plăti o rată de peste 350 de lei, în timp ce 6% ar putea achita sub 20 de lei lunar.

ALB are 33 de membri şi concentrează 93% din piaţa de leasing, evaluată la 4,94 miliarde euro anul trecut, şi o cotă semnificativă în cazul creditului de consum.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici