Peste două miliarde de euro, risipite printre degetele statului pentru lucrările de construcţii din 2009 şi 2010

Statul a făcut achiziţii prin sistemul electronic de achiziţii publice (SEAP) de peste 10 miliarde de euro în doi ani, 2009 şi 2010, doar pentru lucrări de construcţii, fie că este vorba de infrastructură, şcoli, spitale, locuinţe sau altele, potrivit calculelor ZF pe baza unui studiu al Institutului pentru Politici Publice, iar aceleaşi rezultate ar fi putut fi obţinute cu cheltuieli mai reduse cu circa 23%.

Urmărește
232 afișări
Imaginea articolului Peste două miliarde de euro, risipite printre degetele statului pentru lucrările de construcţii din 2009 şi 2010

Peste două miliarde de euro, risipite printre degetele statului pentru lucrările de construcţii din 2009 şi 2010 (Imagine: Arhiva Mediafax foto)

Acesta este unul dintre puţinele studii care analizează modul în care sunt gestionaţi şi cheltuiţi banii pentru achiziţii publice.

Informaţiile sunt cu atât mai importante cu cât se cunoaşte că, cel puţin în domeniul construcţiilor, unele proiecte ajung să coste mult mai mult decât în momentul atribuirii contractului, fără motive întemeiate însă.

Un exemplu în acest sens este autostrada Moara Vlăsiei-Ploieşti, construită de firmele Spedition UMB, Tehnostrade (ambele companii controlate de Dorinel Umbrărescu), Euro Construct Trading '98 (Dan Beşciu şi Sorin Vulpescu) şi PA&CO International (Costel Căşuneanu).

Constructorii au renunţat anul trecut la suplimentarea contractului de construcţie cu 47%, adică echivalentul a peste 110 mil. euro, după ce fostul ministru al transporturilor Anca Boagiu i-a ameninţat cu rezilierea contractului. Acest exemplu a demonstrat că o lucrare de construcţie se poate realiza cu bani mai puţini, dacă statul ia măsuri.

Citeşte mai multe despre risipirea a două miliarde de euro pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici