Petrescu, City Grill: Clienţii vor lăsa treptat bacşişuri mai mari, vrem ambele sume pe acelaşi bon

Clienţii restaurantelor se vor obişnui treptat să lase chelnerilor bacşişuri mai mari, având în vedere că sumele scad în urma impozitării, urmând să ajungă la nivelul din alte state, de 12-16%, de la 7-8% în România, iar proprietarii vor să elibereze un singur bon fiscal pentru ambele sume.

Urmărește
224 afișări
Imaginea articolului Petrescu, City Grill: Clienţii vor lăsa treptat bacşişuri mai mari, vrem ambele sume pe acelaşi bon

Petrescu, City Grill: Clienţii vor lăsa treptat bacşişuri mai mari, vrem ambele sume pe acelaşi bon (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)

"Este un proces dificil pentru că, evident, există o nemulţumire că oamenii vor primi mai puţini bani, cu 16%, însă o punem în aplicare şi sperăm ca în timp, aşa am făcut explicarea în faţa celor 1.000 de angajaţi, le-am spus că încet-încet, poate şi datorită acestei fiscalizări, nivelul de bacşiş va creşte, atât prin străduinţa noastră în ceea ce priveşte serviciile, cât şi prin percepţia clientului, care astăzi ştie că, dacă înainte dădea un bacşiş de 10 lei ajungea la angajat tot 10 lei, acum ajunge 8 lei", a declarat marţi pentru MEDIAFAX proprietarul lanţului de restaurante City Grill, Dragoş Petrescu.

El a arătat că bacşişurile din România se vor alinia treptat la valoarea medie din statele europene, mai ales cele anglo-saxone, unde reprezintă 12-16%, în timp ce pe plan local se situează la 7-8%.

"Mai sunt segmente, de exemplu plata cu cardul, unde clientul prefera să nu lase bancşiş dacă nu avea cash, iar astăzi are posibilitatea să lase direct de pe card, deci există elemente care să ducă la creşterea venitului", precizează Petrescu.

În cazul plăţii cu cardul se efectuează o singură tranzacţie, fiind eliberate două bonuri fiscale, unul pentru produse/servicii, altul pentru bacşiş.

Proprietarul City Grill a explicat că, pentru ambele metode de plată, proforma primită de client conţine un spaţiu unde acesta completează cu suma pe care vrea s-o lase.

În ceea ce priveşte registrul de bani personali pe care restaurantele sunt obligate să le deţină, Petrescu apreciază că acesta reprezintă o corvoadă administrativă suplimentară.

"În loc să ne ocupăm calitatea serviciilor, ne ocupăm de completat formulare. Dar încercăm să acomodăm prin simplificarea procedurii, le cerem angajaţilor să nu deţină sume importante la ei sau să colecteze un angajat toţi banii, iar ceilalţi declară zero la sumă. Noi aplicam această practică şi înainte", a completat antreprenorul.

El apreciază că vor exista costuri mari pentru operatori privind rolele de marcat şi caută soluţii astfel încât ambele sume să se regăsească pe un singur bon fiscal.

"Mai întâi ne lămurim noi tehnic cu furnizorii de tehnică de calcul şi apoi să propunem autorităţilor, pentru că aşa e logic, să avem un singur bon", a afirmat Petrescu.

Şeful lanţului de restaurante spune că, spre deosebire de alte state unde bacşişul este inclus în nota de plată, cu un procent evidenţiat separat de valoarea consumaţiei, clientul român nu este încă pregătit să plătească un bacşiş automat, ci doar voluntar deocamdată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici