Petrolul ar putea avea o ultimă perioadă de aur în era post pandemică. Preţul va depăşi 100 de dolari pe baril

  • Cei mai mari comercianţi de mărfuri din lume au prognozat o creştere a preţului barilului de petrol la peste de 100 de dolari
  • Directorii de la Vitol, Glencore şi Trafigura şi Goldman Sachs au declarat că preţul de 100 de dolari pentru un baril de ţiţei este o posibilitate reală, preţurile atingând deja cel mai înalt nivel din ultimii doi ani în această săptămână.
Urmărește
981 afișări
Imaginea articolului Petrolul ar putea avea o ultimă perioadă de aur în era post pandemică. Preţul va depăşi 100 de dolari pe baril

Petrolul ar putea avea o ultimă perioadă de aur în era post pandemică. Preţul ar putea ar putea depăşi 100 dolari pe baril

Predicţia vine într-un moment în care îngrijorarea cu privire la inflaţie este în creştere şi multe mărfuri, cum ar fi cuprul, au atins deja maxime record, stimulate de deficienţele de aprovizionare şi de sumele mari de bani eliberate de guverne ca pachete de ajutor, relatează FT.

O creştere a preţului petrolului peste 100 de dolari pe baril ar putea avea efecte semnificative asupra preţurilor de la trasporturi la sectorul comericial. Creşterea ar putea afecta şi companiile şi planurile financiare alea acestora.

Viteza mică de implementare a alternativelor verzi ar putea face ca petrolul să aibă o ultimă perioadă de aur în următorii ani.

Jeremy Weir, preşedintele executiv al Trafigura, unul dintre cei mai mari comercianţi de petrol independenţi din lume, a declarat marţi la Summit-ul global FT Commodities Global că este „îngrijorat”, deoarece lumea nu era pregătită să facă saltul către energie curată şi electrificarea completă.

"De fapt, cred că există şansa ca petrolul să ajungă la aceste cifre. Problema petrolului nu este cererea. . . situaţia aprovizionării este destul de îngrijorătoare. Am trecut de la 15 ani de rezerve la 10 ani. Prin urmare, există o preocupare în ceea ce priveşte oferta. . . asta cred că probabil va creşte preţurile”, a spus Jeremy Weir la summit.

Petrolul nu a mai fost tranzacţionat la 100 de dolari pe baril din 2014, când o creştere a livrărilor a pus capăt ultimului aşa-numit superciclu. La începutul acestui secol, preţurile petrolului s-au ridicat de la aproape 10 dolari pe baril pentru a ajunge la peste 100 de dolari în 2008, stimulat de cererea chineză în creştere. Preţurile, deşi volatile, au avut în medie aproximativ 100 de dolari pe baril în următorii şase ani.

Perioada cheie pentru riscul unui decalaj în aprovizionarea cu petrol va fi între 2025 şi 2030, iar cererea va creşte alimentată de ţările în curs de dezvoltare. Epoca petrolului va apune începând cu 2040 când cererea va începe să scadă rapid.

Equinor, compania petrolieră norvegiană susţinută de stat, a declarat marţi că va investi 50% din cheltuielile sale de capital către investiţii regenerabile şi cu emisii reduse de carbon până în 2030, dar nu se aştepta să vadă scăderea producţiei sale de petrol până după această dată.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici