- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Petrolul rămâne la maximul ultimilor doi ani şi jumătate, aurul şi porumbul au atins preţuri record
Preţul petrolului s-a menţinut luni pe pieţele asiatice la maximul ultimilor doi ani şi jumătate, în timp ce aurul şi porumbul au atins cotaţii record, iar argintul a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii 31 de ani, transmite Reuters.
Investitorii au căutat pe pieţele de mărfuri un refugiu faţă de inflaţie, iar temerile privind oferta au fost de asemenea un factor important.
Temerile privind creşterea preţurilor au determinat deja Banca Centrală Europeană şi Banca Populară a Chinei să crească dobânzile. Cotaţiile mărfurilor ar putea să fie împinse în sus şi de evoluţia profiturilor companiilor în primul trimestru din acest an. Sezonul de raportare pentru primele trei luni ale anului va începe luni în Statele Unite cu rezultatele Alcoa.
"Piaţa priveşte dincolo de incertitudinile pe termen scurt provocate de înăsprirea politicii monetare a Chinei, de criza datoriilor de stat din zona euro şi de riscurile generate de preţul ridicat al petrolului. Ca rezultat, materiile prime industriale sunt ân urcare. Situaţia dificilă privind stocurile de pe unele pieţe, precum cea a porumbului, determină de asemenea creşteri, în timp ce revenirea pe un trend ascendent a importurilor de cupru în China în martie sugerează că cererea de pe această piaţă nu este atât de slabă precum se temeau unii", comentează un analist al ANZ, din Melbourne.
Preţul spot al aurului a urcat în prima parte a şedinţei de tranzacţionare de luni la maximul record de 1.476,21 dolari pe uncie şi s-a retras ulterior la 1.474,9 dolari pe uncie, în urcare cu 2,2 dolari faţă de închiderea de vineri. Argintul a atins 41,93 dolari pe uncie, cel mai ridicat nivel din ultimii 31 de ani, coborând ulterior cu 5 cenţi.
"Cred că sunt şanse bune ca aurul să atingă 1.500 dolari pe uncie în acest trimestru. Poate chiar mai mult dacă dolarul rămane pe o poziţie slabă şi Federal Reserve continuă politica monetară permisivă", notează un analist al Phillip Futures, din Singapore.
Diferenţele dintre dobânzile practicate de marile bănci centrale şi incertidudinea privind bugetul Statelor Unite au condus la deprecierea dolarului cu peste 5% în acest an.
Viziunile bancherilor centrali cu privire la dobânzi par să se ciocnească la nivel mondial, situaţie subliniată de retorica preşedintelui Fed, Ben Bernanke, faţă de comentariile omologilor săi din Europa şi Asia, notează Reuters.
Preţul petrolului Brent a scăzut în prima parte a sesiunii cu peste un dolar, însă s-a stabilizat ulterior aproape de 126 dolari pe baril, menţinându-se în continuare la maximele ultimilor doi ani şi jumătate. Muammar Gaddafi a acceptat "foaia de parcurs" propusă de Uniunea Africană pentru soluţionarea paşnică a conflictului din Libia.
Cotaţia de referinţă pe piaţa americană a urcat cu 23 de cenţi, la 113,02 dolari pe baril, după ce a atins anterior 113,46 dolari pe baril, de asemenea un maxim al ultimilor doi ani şi jumătate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Guvernul PSD – PNL a distribuit presei scrisoarea Guvernului ucrainean trimisă acum 9 luni care explică de ce George Simion are interdicţie în Ucraina
-
Rareş Bogdan, despre scrisoarea Kievului: Ciolacu minte, şi-l doreşte cu disperare pe Simion în turul 2
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO