Petrom ar putea trece la explorarea gazelor de şist

Petrom vrea să aloce anul viitor aproximativ 1 miliard de euro pentru investiţii şi ar putea intra în domeniul explorării zăcămintelor de gaze de şist, dacă aceste activităţi se vor dovedi fezabile, a declarat luni la Reuters Investment Summit directorul general al companiei, Mariana Gheorghe.

Urmărește
409 afișări
Imaginea articolului Petrom ar putea trece la explorarea gazelor de şist

Petrom ar putea trece la explorarea gazelor de şist (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

"În acest an vom investi undeva în jur de 1,1-1,2 miliarde euro. Începând de anul viitor, estimăm investiţii între 0,8 şi 1,2 miliarde. Probabil vom depăşi din nou 1 miliard de euro anul viitor", a afirmat Gheorghe, citată de Reuters.

Gheorghe a mai afirmat că Petrom dispune de trei căi principale de a compensa pentru declinul natural al rezervelor de hidrocarburi, inclusiv creşterea ratei de recuperare pentru resursele convenţionale de petrol, extracţia din Marea Neagră şi gazele de şist.

"După experienţa Statelor Unite consider că nicun operator responsabil din piaţă nu va refuza să ia în calcul acest nou teritoriu (...) Suntem într-o etapă foarte preliminară", a afirmat directorul general al Petrom, citată de Reuters.

Compania s-ar putea extinde în zona gazelor de şist după anul 2021.

"Urmărim foarte atent toate evoluţiile şi avem în România un pionier, pe Chevron. Undeva la finalul planului strategic actual, în jurul anului 2021, intenţionăm să analizăm acest segment de piaţă", a spus Gheorghe.

Întrebată dacă Petrom ar putea intra mai devreme decât este planificat în zona de explorare, prin preluarea de perimetre de gaze de şist, Gheorghe a afirmat: "Ne vom uita la toate licitaţiile care vor fi lansate în umrătorii ani de către Angeţia Naţională de Resurse Minerale".

"Dacă se va încadra în strategia noastră, dacă va fi fezabil ca business, adică dacă vom dispune de resurse, astfel de oportunităţi nu vor fi desconsiderate", a continuat directorul general al Petrom.

Petrom face parte din grupul austriac OMV.

Preşedintele grupului austriac de petrol şi gaze OMV, Gerhard Roiss, consideră că România trebuie să exploateze gazele de şist, dacă prospecţiunile geologice indică existenţa unor rezerve semnificative, potrivit afirmaţiilor făcute la finele anului trecut la Bucureşti de executivul austriac.

"Dacă ai gaze de şist, trebuie să le scoţi", a declarat atunci Roiss.

România se situează pe locul al treilea în Europa în funcţie de rezervele recuperabile de gaze de şist, după Polonia şi Franţa. Rezervele României sunt estimate la peste 1.400 miliarde de metri cubi, volum echivalent cu consumul naţional de gaze pe 100 de ani, reiese din datele Autorităţii Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), preluate de la Administraţia americană pentru informaţie în domeniul energiei EIA.

Compania americană Chevron a obţinut, în iulie, acordul de mediu pentru amplasarea sondelor de foraj şi explorare a gazelor de şist în trei zone din judeţul Vaslui. Chevron mai deţine concesiuni şi în Dobrogea.

Chevron intenţionează să înceapă în a doua jumătate a acestui an forarea unui puţ de explorare a gazelor de şist în judeţul Vaslui şi va iniţia studii seismice pentru cele trei perimetre din judeţul Constanţa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici