- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Petrom şi ExxonMobil vor face explorări în Marea Neagră
Petrom şi ExxonMobil Explorare şi Producţie România Ltd, o sucursală a grupului american ExxonMobil, au semnat o înţelegere referitoare la explorarea în comun a potenţialului de hidrocarburi a zonei de mare adâncă din perimetrul Neptun, de pe platforma continentală românească a Mării Negre.
Petrom şi ExxonMobil vor face explorări în Marea Neagră
Perimetrul Neptun cuprinde o arie de aproximativ 9.900 de kilometri pătraţi, în zone cu adâncime a apei mării cuprinse între 50 metri şi 1.700 metri, iar lucrările de explorare în comun vor fi direcţionate spre zona cu ape adânci a suprafeţei vizate, urmând ca în cursul anului 2009 să fie efectuată o achiziţie seismică 3D de mari dimensiuni, se arată într-un comunicat Petrom transmis, miercuri, Bursei de Valori Bucureşti.
Petrom va conduce operaţiunile fazei iniţiale de explorare care va include achiziţia seismică şi studiile geologice efectuate în zona de mare adâncă, în timp ce ExxonMobil va finanţa cea mai mare parte a lucrărilor şi va furniza expertiză în procesul de evaluare a datelor seismice nou achiziţionate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
„Oricine intră în parlament, intră în Rusia”, afirmă președintele Georgiei, Salome Zourabichvili
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
"Colaborarea cu ExxonMobil constituie un pas important pentru Petrom în ceea ce priveşte explorarea potenţialului de hidrocarburi al Mării Negre. Potenţialul zonelor de apă adâncă nu a fost încă explorat în zona românească a Mării Negre şi foarte puţin explorat în alte zone ale Mării Negre", a declarat în comunicat Johann Pleinninger, membru al Comitetului Executiv al Petrom, responsabil pentru activităţile de Explorare şi Producţie.
Explorarea platformei continentale româneşti a Mării Negre în zonele cu adâncimi mai mici ale apei mării a fost demarată încă din anul 1969, prin efectuare primelor achiziţii seismice.
Prima descoperire de hidrocarburi a avut loc în 1980, iar producţia a început în 1986. În prezent, Petrom operează două perimetre offshore (Istria XVIII şi Neptun XIX), însumând o arie de 13.880 kilometri pătraţi.
Petrom produce în prezent, pe platforma continentală, patru zăcăminte comerciale (Lebăda Est, Lebăda Vest, Sinoe şi Pescăruş), un al cincilea zăcământ (Delta) aflându-se în stadiul de dezvoltare. Producţia actuală atinge aproape 31.000 baril echivalent petrol/zi, ceea ce reprezintă aproximativ 16% din producţia Petrom din România.
ExxonMobil reprezintă o companie cu reprezentare globală, având un portofoliu de rezerve care însumează 72 miliarde de barili echivalent petrol şi deţine mai mult de 100 de noi proiecte majore de dezvoltare în acelaşi timp cu activităţi globale de marketing în domeniul gazelor şi energiei aflate în derulare.
Producţia totală la nivel global depăşeşte 4 milioane de barili echivalent petrol zilnic, din zăcăminte situate din vestul Texasului până în vestul Africii şi din Australia până în Alaska. Compania reprezintă cel mai mare distribuitor de gaze, non-guvernamental, mondial, cel mai mare rafinator, cel mai mare fabricant de uleiuri şi fabricant şi distribuitor de produse petroliere la nivel mondial şi unul dintre cei mai mari fabricanţi mondiali de produse petrochimice şi chimice speciale.
Petrom este singurul producător de petrol din România, iar alături de compania de stat Romgaz Mediaş asigură circa două treimi din necesarul anual de gaze naturale, de circa 18 miliarde metri cubi.
Profitul net al Petrom a crescut după primele nouă luni cu 48%, la 2,29 miliarde lei, iar veniturile s-au majorat cu 62%, la 15,08 miliarde lei.
Capitalul Petrom este controlat în proporţie de 50,1% de grupul austriac OMV, care a preluat compania, de la stat, în 2004. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului deţine 20,64% din titluri, Fondul Proprietatea are o participaţie de 20,11%, iar alţi acţionari cumulează 8,24% din acţiuni.
În şedinţa BVB de luni, cotaţia acţiunilor Petrom au scăzut cu 1,1%, la 0,18 lei pe unitate, iar la acest nivel al preţului, capitalizarea companiei se ridică la 10,1 miliarde de lei.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO