Petrom va investi anual 0,8-1,2 miliarde euro până în 2014, dacă va avea un mediu favorabil

OMV Petrom va investi până în 2014 între 800 de milioane de euro şi 1,2 miliarde de euro pe an, în special în sectorul de explorare şi producţie, dacă va exista un mediu favorabil investiţiilor, a anunţat marţi compania. Astfel, sectorul upstream va atrage 80% din investiţii, iar cel de mid/downstream 20%.

Urmărește
262 afișări
Imaginea articolului Petrom va investi anual 0,8-1,2 miliarde euro până în 2014, dacă va avea un mediu favorabil

Petrom va investi anual 0,8-1,2 miliarde euro până în 2014, dacă va avea un mediu favorabil (Imagine: Shutterstock)

Informaţiile au fost anunţate într-o prezentare către investitori, împreună cu strategia companiei pentru 2021.

"Având în vedere expunerea mare a portofoliului Petrom la preţurile volatile ale ţiţeiului, un mediu investiţional favorabil cu un regim de reglementare şi fiscal transparent, corect şi predictibil este necesar pentru a ne atinge obiectivele strategice şi a realiza investiţiile preconizate", arată Petrom, într-un comunicat.

În perioada 2009-2011 compania deţinută de grupul austriac OMV a investit în medie 1,1 miliarde euro pe an, iar sectorul de explorare şi producţie a beneficiat de 64% din suma totală.

Strategia pentru 2021 a fost aprobată vineri de către Consiliul de Supraveghere al companiei.

"Direcţiile strategice ale Petrom pentru 2021 le reconfirmă pe cele existente anterior in Strategia pentru 2015, asigurând astfel continuitate în dezvoltarea companiei, şi corespund strategiei Grupului OMV pentru 2021. Petrom intenţionează să rămână compania integrată de ţiţei şi gaze lider în regiune, cu performanţa durabilă necesară pentru a susţine creşterea potenţială a segmentului upstream în regiunea de vecinătate a Mării Negre. Credem că România are un potenţial semnificativ de furnizare de energie, care îi poate reduce dependenţa de importuri. Petrom este bine poziţionată pentru a susţine sectorul energetic, contribuind astfel la creşterea economică a României", a declarat în comunicat Mariana Gheorghe, CEO Petrom.

Domeniul Explorare şi Producţie (E&P) va rămâne "coloana vertebrală a companiei", iar pe termen scurt accentul se va pune pe stabilizarea producţiei convenţionale, pentru contracararea în mare măsură a declinului natural, şi pe creşterea eficienţei operaţionale.

În acest scop, compania va continua proiectele de redezvoltare a zăcămintelor, va explora şi dezvolta noi zone de productie, prin extinderea actualelor zone, va aplica tehnologii noi şi va optimiza portofoliul E&P prin parteneriate.

Pentru a îmbunătăţi valoarea pe termen mediu a E&P, Petrom va continua activităţile pentru creşterea factorului final de recuperare a ţiţeiului şi gazelor, explorarea, evaluarea şi dezvoltarea descoperirii de gaze din cadrul blocului Neptun din Marea Neagră, daca se va confirma viabilitatea comercială, şi extinderea limitelor şi adâncimilor de explorare a hidrocarburilor.

În sectorul de Gaze şi Energie activităţile Petrom se vor concentra, pe termen scurt, pe lansarea exploatării comerciale a centralei de la Brazi (860 MW), în a doua parte a anului 2012. Pentru a creşte valoarea portofoliului de gaze, Petrom va urmări să îşi îmbunătăţească vânzările de gaze şi să promoveze condiţii echitabile de piaţă, conform comunicatului.

Pe termen mediu şi lung, Petrom va explora oportunităţile din surse regenerabile şi va evalua investiţii ulterioare în infrastructura aferentă proiectului gazoductului Nabucco. Totodată, va explora dezvoltarea unui potential hub de gaze naturale.

În Rafinare&Marketing OMV Petrom va finaliza până în 2014 modernizarea Petrobrazi, rafinărie integrată cu activitatea de E&P, şi va continua să-şi îmbunătăţească operaţiunile, să reducă nivelul costurilor şi să crească eficienţa.

Totodată, compania va continua să modernizeze reţeaua de depozite de carburanţi pentru a sprijini reţeaua de distribuţie prin staţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici