Petrom vrea să producă electricitate din surse regenerabile

Petrom împreună cu OMV Future Energy Fund va analiza mai multe proiecte privind producerea de energie electrică din surse regenerabile şi unele investiţii pentru eficienţa energetică, suma necesară pentru susţinerea acestora fiind de peste 2,3 milioane euro în perioada 2008-2009, a anunţat compania.

Urmărește
32 afișări
Imaginea articolului Petrom vrea să producă electricitate din surse regenerabile

Petrom vrea să producă electricitate din surse regenerabile (Imagine: Mediafax/AFP)

"Având la bază modelul OMV Future Energy Fund, Petrom a format un grup de lucru cu rolul de a identifica astfel de proiecte, potenţiali parteneri, modalităţi de finanţare şi să sprijine implementarea acestor proiecte în cadrul companiei", se arată într-un comunicat al Petrom, remis, miercuri, Bursei de Valori Bucureşti.

Compania anunţă că în acest an au fost identificate mai multe proiecte care necesită în anii 2008-2009 un buget de peste 2,3 milioane de euro. Proiectele se referă la producerea de energie electrică folosind zăcămintele depletate de ţiţei şi gaze, după evaluarea potenţialului geotermal, producerea de biogaz din biomasă, evaluarea pieţei în vederea dezvoltării de proiecte pe energie eoliană, utilizarea nanotehnologiei pentru creştere eficienţei energetice, separarea bioxidului de carbon din producţia de gaze şi reinjectarea acestuia în zăcământ, în vederea creşterii factorului de recuperare a ţiţeiului, şi optimizarea energetică a viitorului sediu al rafinăriei Petrobrazi.

"Studiile se vor încheia în 2009, iar pe baza lor vom decide oportunitatea de a investi. Încă nu am stabilit un target privind producţia de energie din surse regenerabile", a declarat, miercuri, Mariana Gheorghe, directorul general executiv al Petrom, într-o conferinţă de presă.

La rafinăria Petrobrazi, Petrom va construi o centrală electrică pe gaze, proiectul fiind gestionat de General Electric şi Metka (Grecia).

"Prin valorificarea complementarităţii gazelor naturale şi a energiei electrice şi prin dezvoltarea de proiecte în domeniul energiei regenerabile, Petrom va face tranziţia, pe termen mediu, de la o companie de ţiţei şi gaze la o companie de energie", se precizează în comunicat.

"Nu putem spune că rezervele de energie ale României pot să asigure autosuficienţa ţării, aşa cum unii specialişti au afirmat că România este candidată la autosuficienţă energetică", a spus Gheorghe.

În România cererea de energie finală este estimată să crească cu circa 46% până în 2020 faţă de 2005, în timp ce rata dependenţei de importuri va urca de la 27% în 2005 la aproape 50% în 2020.

Rezervele limitate de ţiţei şi gaze ale României vor mai putea asigura cererea încă 14 ani, respectiv 15 ani, la o rată a producţiei de 5,2 milioane tone ţiţei anual şi 12,5 miliarde metri cubi de gaze pe an.

În privinţa cărbunelui, rezervele actuale pot susţine cererea încă 229 de ani, iar uraniul încă 85 de ani, potrivit datelor Petrom.

"Vrem să facem bani din enegiile alternative, acţionarii aşteaptă profit. Este şi un criteriu social, respectiv crearea de locuri de muncă, şi unul privind protecţia mediului", a spus Dorothea Sulzbacher, director în OMV Future Energy Fund.

Pentru dezvoltarea acestor proiecte Petrom are în vedere colaborarea cu universităţi şi institute de cercetare. Astfel, Petrom a încheiat un parteneriat cu Universitatea Oradea, pentru evaluarea posibilităţilor de producţie a căldurii şi electricităţii în zăcăminte epuizate aflate în apropierea localităţilor.

"Estimările indică faptul că 13.000 locuinţe ar putea fi încălzite în România cu energie geotermală", a spus Sorana Baciu, director de dezvoltare corporativă şi responsabil cu relaţia cu investitorii din Petrom.

Pentru susţinerea producţiei de petol şi gaze Petom va investi în 2008-2010 suma de 950 milioane euro, din care 150 milioane euro pentru explorări, ceea ce va permite continuarea producţiei de petrol şi gaze şi după 2040. Petrom estimează şi o uşoară creştere a producţiei de petrol în acest an.

Petrom a fost preluat în 2004 de grupul austriac OMV, care deţine 51% din capital. Printre acţionari se mai regăsesc, statul, prin Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, şi Fondul Proprietatea fiecare cu puţin peste 20% din titluri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici